header 2018 def

D'ruitdaging is een jaarlijke terugkerende ludieke, vrolijke en motiverende manier om in een maand afscheid te nemen van overbodige spullen. Het blog van Yourganize vind je hier.

Hoe werkt het?

In de maand oktober staan op de website en op de Facebookpagina van Yourganize dagelijks heel concrete, kleine opdrachten om spullen te ordenen, sorteren of weg te doen. Alles wat je dan niet meer wilt, niet meer mooi vindt of wat te klein/groot of overbodig is, breng je naar een goed doel of de kringloop. Alles wat kapot, vies of écht niet meer geschikt is om door te geven, gooi je weg. Het gaat bij deze actie nadrukkelijk om gebruiksartikelen, die je langere tijd in huis hebt. De krant van gisteren telt bijvoorbeeld niet, maar een kapotte sok wel. Oud glas telt niet, maar een conservenblik dat ruim over de datum is, weer wel.

Spelregels

Meedoen aan D'ruitdaging is eenvoudig, want er zijn maar weinig spelregels:

  1. de voorwerpen die je weg gaat doen, moeten gebruiksvoorwerpen zijn, die je voor langere tijd hebt gebruikt of in huis had met de bedoeling het te gebruiken: kleding, boeken, keukengerei, speelgoed, oude toiletartikelen, meubels, prullaria, blikken en pakken eten over-de-datum, tijdschriften etc.
  2. verpakkingsmateriaal en kranten tellen niet als gebruiksvoorwerp (dus géén plastic tassen, kranten, eierdozen, verpakking van de rijst etc.).
  3. als je punten wilt tellen: voor élk item dat je wegdoet, tel je één punt, tenzij het erg klein is (paperclips, punaises, knikkers etc). In dat geval moet je minstens een hele handvol per punt tellen. Een losse sok telt bijvoorbeeld wel als 1 punt. Voor heel grote dingen, of bijzondere voorwerpen als een trouwjurk, mag je meer punten tellen. Voor oude administratie geldt: elke stapel van een centimeter tel je als één punt. Je hoeft me niet te mailen voor het precieze aantal punten: ik zuig die aantallen ook maar uit mijn duim ;-)
  4. alles wat nog bruikbaar is, maar wat jij niet meer wilt, geef je weg: aan familie of vrienden of de school van je kinderen (wel eerst vragen of ze het écht willen hebben!), of aan een goed doel. Alles wat kapot, vies, of anderszins onbruikbaar is, gooi je in de kliko, bij het oud papier of bij het chemisch afval.
  5. Er komt élke dag een opdracht langs, maar je bent uiteraard niet verplicht om ze allemaal te doen! Soms komt het niet uit, heb je het te druk of lukt het even niet. D'ruitdaging moet vooral leuk blijven, dus voel je niet schuldig, pak de draad op wanneer jij ertoe in staat bent.

Bij vragen: plaats een berichtje op mijn D'ruitdaging blog of Facebook en je krijgt zo snel mogelijk antwoord, van mij of een fanatieke deelnemer.

Geschiedenis

In 2010 is deze actie voor het eerst gestart. D'ruitdaging duurde toen vier maanden en de 64 deelnemers spanden zich in om zoveel mogelijk spullen die niet meer van nut waren, de deur uit te werken. Het resultaat was indrukwekkend: ruim 13.000 dingen vonden hun weg naar een nieuwe gebruiker, kwamen terecht bij een goed doel of belandden in de kliko als ze te oud, vies of kapot waren.
In 2011 deden al 156 mensen mee, uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland. De opzet was een beetje veranderd: in plaats van vier maanden, duurde D'ruitdaging de hele maand oktober. Van 72 deelnemers hoorden we de uiteindelijke score: 14.785 overbodige spullen gingen het huis uit. Een geweldige prestatie, waar de deelnemers heel trots op mogen zijn. In 2012 hadden we 372 deelnemers, die samen 37.116 spullen het huis uit hebben gewerkt. Stel je eens voor wat voor een berg dat is!!! In 2013 waren er ongeveer 1000 deelnemers die ruim 84.000 dingen lieten gaan. In 2014, het 1e lustrum, deden er bijna 2000 deelnemers mee en gingen er 90.400 spullen het huis uit. In 2015 hadden we bijna 2500 deelnemers en voor 2016 zijn we ook die grens weer ruim gepasseerd. Omdat ik vanaf 2017 geen mailadressen meer noteer, durf ik niet te zeggen hoeveel deelnemers we in 2017 en 2018 hadden, maar ik vermoed dat we richting de 3000 deelnemers zijn gegaan. En elk jaar doen er weer nieuwe mensen mee en zijn er trouwe deelnemers vanaf het begin.

Competitie?

Als je van tevoren voor jezelf een doel stelt, dus hoeveel spullen je denkt te "scoren", zit er ook een gezonde spanning in. Samen met heel veel deelnemers ga je de uitdaging aan om dit doel te halen. Je kunt elkaar via mijn website of via facebook een hart onder de riem steken en aanmoedigen, of je successen delen. Van de deelnemers van de afgelopen jaren weet ik dat het enorm motiveert om samen aan de slag te gaan en te weten dat je niet de enige bent die wel eens moeite heeft om de boel op orde te houden.

Logo

druitdagingHet logo van D'ruitdaging is een hebberige eekhoorn. Eekhoorns verstoppen hun voedselvoorraad vaak en kunnen later niet alles meer terugvinden. De waarde vergaat, het wordt onbruikbaar. De vergelijking met alle overbodige spullen in huis is hiermee denk ik duidelijk. Deelname aan D'ruitdaging kost niets, maar de resultaten zijn onbetaalbaar!

 

 

Wil jij ook meedoen met deze opgewekte, ludieke en uitdagende manier om allerlei overbodige spullen uit je huis en leven te bannen?

Geef dan een like aan de Facebook-pagina van Yourganize of klik op het oranje logootje op de website van Yourganize (rechtsonder, ónder het twitter-vogeltje). Je krijgt dan dagelijks een update als er iets nieuws is geplaatst. Let op: in vorige jaren kregen de deelnemers elke dag mail: dát is afgeschaft. Er zaten té vaak fouten in de opgegeven mailadressen en het was administratief ook te veel werk voor Yourganize om het allemaal bij te houden met die duizenden deelnemers. Je moet er dus zelf iets meer voor doen om de gratis informatie op te halen!

Het kan enorm motiveren als je mensen in je omgeving ook attent maakt op deze actie. Je weet je dan gesteund, en ik hoor elk jaar leuke verhalen van familie of vrienden die elkaar enorm motiveren en er veel plezier in hebben.