header 2018 def

Ziezo, de allerlaatste opdracht alweer! Zoals ik gisteren al zei, het heeft te maken met dat (hobby)project van 11 oktober. Ben je lekker opgeschoten? Heb je stappen gezet? Lastig hè, om daar tijd voor in te ruimen. Er lijkt altijd wel iets belangrijkers te doen, dan creatief bezig te zijn. Toch heb je dat ook heel hard nodig om te ontspannen. Zeker nu je van alle kanten door vaak vervelend nieuws gebombardeerd wordt. Zet de televisie uit. Pak je kwasten, je breinaalden, je lapjes, je kleurpotloden erbij. Zet een lekker muziekje aan, of maak zélf muziek. En laat ons meegenieten van hoe je deze maand opgeschoten bent. Ik zal beginnen met dadelijk een foto van mijn eigen project te plaatsen. Mijn neef kijkt maar even de andere kant op, hè Lukas? Gooi mijn tijdlijn maar helemaal vol met foto’s en filmpjes van jullie resultaten!

Dat was het dus weer voor deze maand. Ik hoop dat je met plezier meegedaan hebt aan D’ruitdaging 2020. Dat je ruimte en rust hebt gecreëerd in je huis en hoofd. Dat je misschien iets geleerd hebt wat je op andere punten ook kunt toepassen. En dat je om hulp durft vragen als je het nodig hebt. In dat geval hoor ik natuurlijk ook graag van je. Dank je wel voor je deelname, je reacties en de glimlach die ik elke dag had bij het lezen van jullie ervaringen. Het was weer een feestje!

2020 10 31

 

We zijn er bijna, we zijn er bijna, maar nog niet helemaal! Vandaag strijk je de laatste beetjes D’ruitdaging glad. Breng de laatste dingen naar de kringloop of milieustraat. Zet direct een nieuwe doos in je huis klaar voor spullen die gedoneerd mogen worden. Neem het klein chemisch afval ook mee, en die oude klus-spullen die toch niet meer gebruikt gaan worden. Morgen houden we een klein feestje met de laatste opdracht, kijk maar even terug bij de opdracht van 11 oktober voor een hint 😉

2020 10 30

Als kind kon ik me niet voorstellen dat er ooit een tijd zou komen dat ik niets meer te wensen had. Hoe meer cadeautjes met een verjaardag of Sinterklaas, hoe mooier. Da’s vrij normaal voor kinderen, denk ik. Maar hoe grijzer (en wijzer?) ik werd, hoe vaker ik echt moest zoeken naar iets om te vragen voor een verjaardag. Eigenlijk wil ik al jaren minder spullen in huis, en dat lukt aardig. Binnen de kring van broers en zussen hebben we het cadeautjes geven feitelijk afgeschaft. Een bos bloemen wil nog wel, soms iets lekkers wat zelfgemaakt is, maar tastbare cadeautjes hoeven niet zo nodig meer. Aan onze kinderen vroeg ik dit jaar voor mijn verjaardag een paar mooie nieuwe foto’s. Ze gaan niet graag op de foto, daarom juist is het voor mij echt een cadeautje als ze een keer willen poseren. Met een uitstapje of een feestelijk etentje, zelfs een ijsje in de stad, maak je me tegenwoordig hartstikke blij. Natuurlijk zijn er af en toe best nog wel tastbare dingen die op een lijstje komen, maar vaak spaar ik die zelf wel bij elkaar. En wat nodig is, dat komt toch wel in huis. Voor mij geen nieuwe mixer op mijn verjaardag Voor jou vandaag de opdracht: schrijf een paar kleine ideetjes op voor sinterklaas of je verjaardag. Dingen die je echt graag wilt hebben of gebruikt. Èn schrijf een paar belevenissen op, waar ze je voor mogen uitnodigen: een avondje film, een high tea, een wandeling op de hei met een glas wijn na, een thuisbezorgde warme maaltijd… jouw feestje-jouw ideeën!

2020 10 29

 

Een duik in je voorraadkast vandaag! Stroop je mouwen op, zet een vuilniszak klaar en hoppetee! Alles wat niet eetbaar meer is, mag in de zak. Probeer afval te scheiden als het kan. Twijfel je of iets nog eetbaar is? Gebruik je zintuigen. Ziet het er nog goed uit? Ruikt het nog goed? Beweegt er niks ? Dan kun je sommige producten best nog gebruiken. Zeker droge waren als rijst of pasta zijn langer houdbaar dan op de verpakking staat. Pas op met “natte” producten, vooral als er dierlijke producten in zitten. De UHD, Uiterste Houdbaarheids Datum die op verse producten staat, is meestal wel met een dag, soms twee op te rekken, maar niet heel veel meer. Ook hier geldt: gebruik je zintuigen voor je het product weggooit.

Wil je minder weggooien? Plan je maaltijden dan tevoren in, en haal alleen in huis wat je voor die week nodig hebt. Want hoewel we dit voorjaar tijdelijk een bizarre run op de supermarkt zagen ontstaan (wc papier, bakproducten, conserven), is dat echt een uitzondering, en grijp je zelden mis in de winkel. Jouw huis hoeft niet een verlengstuk van het winkelschap te zijn.

PS: Wist je dat je al deze opdrachten ook met begeleiding op afstand door Yourganize kunt uitvoeren? Vind je het lastig om in je eentje aan de slag te gaan, heb je organizing-vragen of heb je een duwtje in de rug of een klopje op je schouder nodig als je bezig bent? Overweeg dan eens om Yourganize Virtueel in te schakelen. Met een video-verbinding kijk ik met je mee, moedig je aan en voorzie je van praktische oplossingen ter plekke. Veilig, snel en milieuvriendelijk. Kijk op https://yourganize.nl/virtual-organizing voor meer informatie.

2020 10 28

 

heb je nog overzicht in je passwords? En wie (moeten) er van weten?

Na je adressenlijst, is vandaag je wachtwoordenlijst aan de beurt. Weet je eigenlijk alle wachtwoorden en inlognamen nog? Als je er nog geen lijstje van hebt, is het nu een mooie tijd om een begin te maken. Liever niet in je pc, als die gehackt wordt, ben je echt zuur.

Neem een boekje of klein klappertje met tabbladen op alfabet. (een oud adresboekje voldoet trouwens ook!)

Schrijf duidelijk per organisatie op welke inlognaam je gebruikt, en welk wachtwoord erbij hoort. Noteer ook de datum waarom je dat wachtwoord instelt. Dan kun je ook terugvinden wanneer het tijd wordt om het op te frissen. Bij het vernieuwen van je wachtwoord noteer je dan de nieuwe datum waarop dat ingaat. Zo kun je nooit missen. Bewaar het boekje op een veilige plek.

Gebruik de wachtwoorden die je voor heel belangrijke zaken hebt ingesteld (als DigiD of de belastingdienst) nooit als wachtwoord voor “flut-zaken” als een tijdschrift-abonnement. “Flut-dingen” mogen best hetzelfde password hebben, en je kunt ze zelfs laten onthouden op je pc. Maar doe dat dus nooit met zaken die je privé wilt houden!

2020 10 27