header 2018 def
Beste D'ruitgedaagden,
 
Over een paar weken start de TIENDE editie van D'ruitdaging. Een beetje anders dan vorig jaar. Toen hadden we heel korte en concrete opdrachten. Dit jaar zit er een beetje meer leesvoer in en stof tot nadenken. De inspiratie kwam deels van trouwe deelnemers. Alles staat ingepland, dankzij mijn medewerker, en ik kan me nu weer focussen op allerlei andere klussen: mijn vaste cliënten, vrijwilligerswerk, het congres in de Verenigde Staten volgende week, een belangrijke beslissing over voortzetting van studie of niet. En dan is er uiteraard nog mijn gezin, mijn familie, vrienden en allerlei leuke afspraken. Het is niet alsof mijn agenda in oktober verder leeg is ;-)
 
En laten we eerlijk zijn: we hebben waarschijnlijk allemáál te maken met familie, werk, vrijwilligerswerk, studie of andere dingen. Of we hebben door omstandigheden of ziekte minder energie. D'ruitdaging is hartstikke leuk (natuurlijk!), maar soms zit je werk of "het leven" je even in de weg om er vol voor te gaan. Ga je daar niet schuldig over voelen. Kun je een dag niet meedoen: prima. Dan pak je het de dag erna weer op en nee, je hoeft niet in te halen wat je gemist hebt. Het mág, maar alleen als je er zin in en energie voor hebt. Spreekt een opdracht je niet aan of is ie gewoon niet van toepassing? Ook prima, dan doe je een dag niks óf je kijkt om je heen en mikt vijf dingen weg die je in de weg liggen.
 
Heb je wel energie en tijd over? Dan is het natuurlijk verleidelijk om nog "even" door te gaan. Misschien zie je een hoekje dat je al lang een doorn in het oog is, misschien bedenk je zelf een klusje omdat je zo lekker gemotiveerd bent. Dat mag uiteraard. Maar hoeveel energie en tijd je ook hebt: maak er geen uitputtingsslag van. Daar is de maand oktober te lang voor. Ik wil gewoon niet dat je afbrandt, oké? Is je klusje klaar en wil je écht  nog even verder? Zet dan desnoods een kookwekkertje op 15 minuten om er zeker van te zijn dat je je tijd in de gaten houdt en op tijd stopt!
 
D'ruitdaging is bedoeld als "grapje", om je een steuntje in de rug te geven. Het is nooit bedoeld als zweep om je genadeloos op te jagen, het is ook geen wedstrijd om het eerst bij de eindstreep te zijn. We willen allemaal de finish halen en een leuke score hebben, maar niet tegen elke prijs. Afgesproken?
 
Met opgewekte groet,

Hilde Verdijk, CPO-CD® , MRPO®
Professional Organizer

Een paar jaar geleden heb ik al een berichtje geplaatst op Facebook, over het gebruik van mijn teksten en opdrachten van D'ruitdaging. Maar niet alle deelnemers hebben een Facebook-account, vandaar dat ik het hier ook even over copyright wil hebben.

Ik vind het geweldig dat er door jullie allemaal op de social media zoveel aandacht en ruchtbaarheid gegeven wordt aan D'ruitdaging. Het is mooi om te zien dat er zoveel mensen geïnteresseerd zijn en mee willen doen en informatie hierover verspreiden via hun pagina's en social media. Heel hartelijk dank voor jullie enthousiasme!

Ik heb er ook geen bezwaar tegen dat je teksten van de opdrachten deelt op je blog, op je forum of waar dan ook. Juist niet. Maar wil je er dan alsjeblieft wél de link naar mijn bedrijf bij zetten? De teksten en de hele opzet van D'ruitdaging zijn mijn eigendom en er rust copyright op. Dat betekent dat je niet zomaar zonder toestemming teksten mag kopiëren en op je eigen pagina of in je forumberichten mag plaatsen. Ik begrijp heus wel dat dat meestal gebeurt met goede bedoelingen, uit puur enthousiasme en niet met opzet. Maar ik zie ook wel eens berichten van mensen of bedrijven voorbijkomen die doen voorkomen alsof het hun werk en idee is. En dát vind ik niet okee.

Zullen we het volgende afspreken? Je hoeft mij niet voor elk berichtje om toestemming te vragen (dan stroomt mijn mailbox supersnel over), maar ik wil wel graag dat je bij je vermeldingen op je blog of je bijdragen aan een forum de bron vermeldt. Al helemaal als je gewoon een complete pagina tekst kopieert. Bronvermelding kan op twee manieren. Je gebruikt bij je bericht de woorden "Bron: www.yourganize.nl" of je plaatst een hyperlink naar mijn website of de pagina over D'ruitdaging.

Ik stel het erg op prijs als je je hier aan houdt. D'ruitdaging is gratis, maar het is wel mijn speeltje ;-)

Ik wil graag even iets uitleggen over D'ruitdaging. In de afgelopen dagen heb ik ontzettend veel leuke, lieve, opgewekte mails gekregen van mensen die enthousiast aan de slag gaan. Alleen, met familie, zelfs met complete vriendengroepen. Het verhaal over deze actie wordt gedeeld via twitter, Facebook, mailinglijsten, chatgroepen en blogs. Heel veel blogs. Ik heb er een aantal gelezen, en ik kan merken dat de actie aanslaat, ik kom óm in de nieuwe aanmeldingen. Ik geniet ook ontzettend van al die berichten, het is echt een feestje om de mail te openen of op Facebook mee te lezen.

Maar er zijn ook reacties op de blogs of lijsten waaruit blijkt dat de lezer het nog niet helemaal begrijpt. "Wat een onzinnige actie om zoveel mogelijk weg te gooien, we leven al in een wegwerpmaatschappij", was de strekking van een bericht. Daar schrok ik wel van.

D'ruitdaging is niet een stimulans om zoveel mogelijk "weg te gooien". Nee, ik heb deze actie juist niet gestart om de wegwerpmaatschappij nog een extra duw te geven. De actie is allereerst bedoeld om onnodige, overbodige dingen je huis uit te doen. Voor alles wat nog bruikbaar is, stimuleer ik juist om het zoveel mogelijk weer in omloop te brengen via kringloopwinkels of goede doelen. Zo kunnen andere mensen er opnieuw of beter gebruik van maken en hoeven er geen nieuwe dingen worden gemaakt, vervoerd en aangeschaft.

Voor alles wat echt kapot is, vies, of wat je niet aan een ander zou willen geven, is maar één plek: inderdaad de afvalberg, of dat nu via de kliko gaat, of via de milieustraat voor gevaarlijkere stoffen of recyclebare zaken. Zaken die vies of kapot of gevaarlijk zijn horen gewoon niet in je huis. Dit is het enige deel van de actie dat wél om weggooien gaat.

Maar verreweg het belangrijkste doel dat ik hoop te bereiken, is dat de deelnemers zich bewust worden van hun koop- en bewaargedrag. Dat ze zien hoeveel dingen dubbel in huis zijn, hoeveel niet of nauwelijks wordt gebruikt, hoeveel geld blijft liggen of wordt verknoeid. Dat het effect op het milieu zichtbaar wordt en op je gevoel van welbevinden in huis. Er komen namelijk ook reacties van deelnemers die zeggen dat ze een verstikkend gevoel ervaren in hun eigen huis, omdat er simpelweg té veel is.

Ik hoop gewoon dat D'ruitdaging bijdraagt aan een minder verspillende manier van leven, aan meer rust in je huis en in je hoofd, en aan een financieel gezondere situatie.  En dat jullie er ook nog allemaal veel lol in hebben, dát is een enorme bonus!