header 2018 def
doneer
 
 

Dinsdag 26 oktober: kleding

We zijn nog niet echt de kledingkast ingedoken deze maand hè? Dacht je dat je er zo gemakkelijk van af kwam? Hahaha, dat had je gedacht!

Wat we vandaag gaan doen, is je leven wat gemakkelijker maken. Wat heb je nodig? Pen en papier of een smartphone of fototoestel.

Neem een mooi kledingstuk dat je graag draagt uit de kast. Met welke andere kledingstukken kun je dat combineren? Welke broek, rok, jasje, tuniek, shirt, bloes, of sjaal past hier mooi bij? Stel een setje samen, en fotografeer dat of schrijf op. Welke andere combinaties kun je maken? Maak er een mini-modeshow van, en kijk tot welke verrassende combinaties je komt. Als je hier een goed overzicht van hebt, is de keuzestress die je soms kunt hebben, een heel stuk minder. Hang de geschreven lijst of een overzicht met alle foto’s aan de binnenkant van je kast. Je ziet in één oogopslag wat bij een bepaalde gelegenheid past. Je komt er ook achter welke stukken eigenlijk nergens mee combineren. Is dat toch een mooi stuk dat bij je past? Koop er dan iets bij. Is het eigenlijk niks? Laat het dan gaan.

En laatste tip: dit is heel leuk om samen met een zus, broer of vriend(in) te doen. Samen zie je meer dan jij in je eentje, en een ander ziet soms nog mooiere combinaties. Veel plezier.

(Ik snap dat je deze grote opdracht niet persé vandaag kunt doen, neem het dan mee als idee voor een weekend of vakantie)

Maandag 25 oktober: zoek je motto

Ik heb sinds ik begon te schrijven aan D’ruitdaging van dit jaar gezocht naar een goede vertaling van de Engelse woorden “inspiring” en “aspiring”. Vorige week deden “aspiring”, de dingen die je dénkt te moeten nastreven, maar die diep van binnen geen bevrediging geven. Deze week is bestemd voor “inspiring” opdrachten. Zij laten zien wie jij bent en waar je echt energie in wilt steken om te groeien en te stralen.

Wat mij persoonlijk inspireert, is het hebben van een motto. Een korte spreuk die mij op het goede pad houdt of helpt om keuzes te maken. Al een hele tijd is dat: “Be afraid…and do it anyway”. Ik heb aan die spreuk gedacht toen ik met collega’s in het pretpark van Universal Studio’s in de rij stond voor een achtbaan in het Harry Potter deel van het park. Ik ben een bangerik, achtbanen zijn niks voor mij. En geloof me, het was een heel tamme achtbaan, vergeleken met wat we buiten aan gruwelijke exemplaren hadden gezien. Voor mij was ie toch eng genoeg. We zagen tovenaars en draken, we vielen stuk naar beneden en maakten superscherpe bochten. Ik was bang, maar ik heb het wél gedaan. Als herinnering daaraan heb ik een zilveren draakje gekocht voor aan mijn armband.

Wat zou voor jou een motto zijn dat je helpt om gemotiveerd te blijven? Welke eigenschap wil je versterken? Schrijf de motiverende woorden die je vindt op, in je agenda, op een briefje op je badkamerspiegel, in je dagboek. Maak een foto en zet die als scherm-achtergrond op je telefoon of

computer. Hoe vaker je ze ziet, hoe meer waar ze worden en hoe makkelijker het is om ernaar te leven.

Wat ik sindsdien gedaan heb dat ik eng vind? Ik heb me ingeschreven als spreker op een internationaal congres, en werd geaccepteerd. Ik spreek me vaker en directer uit in situaties waarin ik eerder mijn mond hield. Ik zeg nee tegen dingen waar ik geen zin in heb. Ik ga spannende besluiten nemen voor mijn bedrijf en activiteiten. Eng? Jazeker. Maar ik loop er niet (meer) voor weg

Zondag 24 oktober: rustdag

Vandaag doen we lekker niks. Weet je dat dat óók energie kan kosten? Ik moet mezelf op een vrije dag soms echt bedwingen om niet allerlei projecten aan te pakken en rond te blijven rennen. Als ik me niet zo lekker in mijn vel voel zitten, zoek ik ook echt naar dingen om op te ruimen. Alsof een geordende, rustige omgeving ook voor een rustige binnenkant van mijn hoofd zorgt. Dat is wel een beetje waar natuurlijk, maar het is ook gezond om een paar stappen terug te doen en gewoon “te zijn”. Dat klinkt een beetje zweverig misschien. Maar je kunt het bijvoorbeeld doen door: een prachtig boek te gaan lezen en je lekker af te sluiten voor alles en iedereen. Door een kop thee te pakken en bij het raam te gaan genieten van wat je buiten allemaal ziet. Door je smartphone een paar uur weg te leggen (dit vind ik zelf een bijna onmogelijke opdracht, een teken dat ik wel eens digitaal mag gaan detoxen). Door te gaan kleuren, te wandelen, kortom: doe vandaag iets wat lekker NIET productief is, maar waar je enorm van geniet. Morgen begint de laatste week, en die richten we op wie je wílt zijn. Na een week van afscheid nemen van dingen die we dachten te zijn, of dachten nodig te hebben, gaan we alleen nog maar leuke dingen doen. Ik ga je aansporen tot onvermoede acties en ideeën. Ze kosten een beetje energie, maar leveren tonnen meer op. Heb jij er al zin in? Ik wel!

PS: wij werken vandaag dus niet,  maar de doneerknop werkt gewoon wel. Mocht je daar iets mee willen doen,  klik dan op de oranje knop rechtsboven op de pagina en doorloop alle stappen voor een succesvolle donatie. Het wordt zeer gewaardeerd. 😊

Zaterdag 23 oktober:

Bij mijn cliënt Roos vonden we bij een grondige opruimbeurt van haar huis cursusboeken van de Kamer van Koophandel, over het starten van een eigen bedrijf. Ze had de droom om óóit nog een brocantewinkeltje te openen, met eigen creaties erin. De boeken waren uit de jaren ’80, toen ze nog de energie had om zich daar vol op te storten. Haar leven was sindsdien drastisch veranderd, en het deed ontzettend veel pijn om die boeken los te laten. Het was een fysiek aandenken aan een droom die niet uitkwam, net zoals veel andere dromen van Roos.

We vinden dit soort spullen in de boekenkast, van de cursussen die we niet deden of waar niets uitkwam. Je vindt ze tussen je hobbyspullen: de kalligrafie set, waarmee je prachtige kaarten wilde gaan maken, of de bollen wol en breinaalden met dat patroon dat al jaren op de plank ligt. Je snapt de boodschap denk ik wel.

Maak vandaag een keuze: je plant tijd in om er daadwerkelijk iets mee te gaan doen óf je laat ze vandaag nog gaan. Stop met jezelf plagen met het nastreven van een beeld dat niet haalbaar is of waar je gewoon de energie niet voor hebt.

Wat laat jij vandaag gaan?

Vrijdag 22 oktober

Vandaag gaan we nog een keer de keuken in. Want behalve apparatuur en hebbedingetjes, vind je daar nog meer dingen die te maken hebben met dromen of eerzucht om iemand te worden die je (nog) niet bent. Juist: etenswaren die je toch niet gaat gebruiken!

Dacht je ooit lekker te gaan ontbijten van chia-zaad? Een kilo havermoutvlokken gekocht en niet in staat om er een lekker gerecht mee te maken? Laat gaan, laat gaan. Weg met die flesjes Thaise vissaus als je ze niet lekker vindt. Weg met die blikjes artisjokharten uit een kerstpakket uit het verleden. In je kastjes en koelkast wil je toch alleen maar eten dat je lékker vindt? Kun je nog dingen doorgeven aan iemand die het wel smakelijk vindt, dan doe je dat natuurlijk. Maar schuldgevoel over eten weggooien, terwijl het staat te bederven in je kast is ook niet nodig. Huppetee, weg ermee!