header 2018 def

2 oktober: Anderen motiveren 

 

Een vraag die veel wordt gesteld aan professional organizers: Hoe krijg ik mijn man/vrouw/zoon/dochter zo ver dat ze óók gaan opruimen. Dat ze es uit zichzelf iets aanpakken, hum rommel weggooien of het belang inzien van een opgeruimd huis? En hoe doe jij dat dan? 

Lastig. Als organizers zijn we min of meer “geprogrammeerd” om dan te zeggen dat er maar één persoon op de wereld is die je kunt beïnvloeden, en dat ben je zelf. Je kunt je huisgenoten niet dwingen hun leefomgeving op dezelfde manier te zien als jij, of dezelfde wensen te hebben op het gebied van orde en overzicht. Grote kans dat ze er heel anders over denken. 

Wat natuurlijk niet betekent dat iedereen maar zijn gang kan gaan in huis. Er mogen regels zijn. Als jij de verantwoordelijke volwassene in huis bent, mag je van je kinderen best verlangen dat ze mee opruimen, dat ze hun kamer niet in een zwijnenstal veranderen, en dat ze hun vuile was in de wasmand gooien en niet onder het bed schuiven. Zulke regels kun je samen opstellen. Wat vindt iedere huisgenoot belangrijk of prettig? 

En dan: als jij de enige bent die zich ergens aan stoort, kun je je blijven ergeren, of je kunt het oplossen. En als je fysiek niet in staat bent om de klus uit te voeren, dan vraag je op een vriendelijke, open manier om hulp.  Niet klagen, geen schuldgevoel aanpraten, gewoon zeggen: ik zou het fijn vinden als je me hier even mee wilt helpen. Niet altijd gemakkelijk. Soms kan het niet op het moment dat jij het zou willen. Maar het belangrijkste is dat de klus gedaan wordt, en dan maar een paar uur of een dag later. 

Wat hier thuis helpt, is een overzicht met klussen die vrijwel elke week gedaan moeten worden. Elke week kijken we wie zich in de komende week gaat ontfermen over bepaalde klussen. Voordeel: het is duidelijk wie wat moet doen, jij hoeft er niet om te zeuren, en je kunt elkaar motiveren door zichtbaar jóuw klussen al af te strepen. En het is ook duidelijk wie er dan de kantjes vanaf loopt. Opnieuw: niet gaan zeuren, maar gewoon in alle redelijkheid vragen “wanneer ga je dat doen?” 

 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen