header 2018 def

8 oktober: Hoe zeul je minder zooi naar binnen? 

Een brute titel voor de opdracht/overdenking van vandaag, vind je niet? De frustratie van de bedenker van deze opdracht spatte ervan af. Bij zooi moet je dan denken aan gratis “krijgertjes” als folders, voetbalplaatjes, wuppies en fluppies of hoe ze ook mogen heten in de supermarkt, en alles wat je in een opwelling koopt maar waar je onderweg naar huis alweer spijt van hebt. Beruchte winkels waar dat gebeurt zijn bijvoorbeeld Ikea, de Action, Flying Tiger en Xenos. Het kost geen drol, zeggen ze dan hier, en ach...het komt vast wel een keer van pas. “Daar kun je dingen kopen die je anders niet koopt” zei een koopjesjager. Ik denk dan meteen: waarom koop je het dan nú wel? Je hebt al die tijd zonder gedaan, en omdat het nu maar een euro kost, neem je het mee? Je leest meteen waar mijn frustratie zit: het kopen zonder te weten wat je er mee moet, omdát het in de aanbieding is. Voor het milieu is dat gewoon desastreus. Maar ik klim van mijn zeepkist en ga verder met de opdracht. 

Als je van dat “gezeul met zooi” af wilt: wen jezelf aan om hardop “nee dank je” te zeggen bij elke vraag of je folders, plaatjes, wuppies of wat dan ook wilt. Ook niet meenemen voor je neefje, je buurmeisje of wie dan ook. Wie weet willen die ouders óók wel van die rommel af!  

 

Wat betreft je eigen aankopen: maak een kaartje ter grootte van een bankpasje en schrijf daar in een opvallende kleur de volgende vragen op: 

  1. Waarom ben ik hier? 
  2. Hoe voel ik me nu? 
  3. Heb ik dit nódig? 
  4. Kan ik wachten? 
  5. Heb ik er geld voor? 
  6. Waar laat ik het thuis? 

(Vertaald uit het werk over koopverslaving van Dr. April Lane Benson) 

 

Stop het kaartje in je portemonnee of plak het op je pasje. Pas als je alle vragen eerlijk kunt beantwoorden en je het artikel nog steeds absoluut zeker nú moet hebben, mag je het meenemen. Vaak is het zien van het kaartje al genoeg om de impuls in elk geval te vertragen en vaak ook te stoppen. Succes! 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen