header 2018 def

9 oktober: Afval scheiden en wegbrengen 

 

Om het milieu te ontzien en een minder grote ecologische voetafdruk op de aarde achter te laten, worden steeds vaker afvalmaterialen opnieuw gebruikt. Een uitstekende ontwikkeling, want veel grondstoffen van de aarde komen uit een eindige voorraad. En anders betekent het de ongebreidelde groei van bergen afval, die het leven op aarde ongezonder maken. 

Tegelijk zijn er nu wel héél veel dingen die je “moet” recyclen, en tenzij je een enorme schuur hebt waarin je allemaal aparte bakken kunt neerzetten, kost het gewoon erg veel ruimte in huis. Als je dan bedenkt dat niet alle afval wekelijks (of helemaal niet) aan huis wordt opgehaald, dan moet je dus gaan puzzelen met de ruimte. 

Ik heb geen éénduidige oplossing voor je. In heel veel gemeentes wisselt het ophaalbeleid. Bij de ene gemeente mogen melkpakken en metalen wél bij het plastic, in andere gemeenten niet. De tip van vandaag richt zich dus vooral op hoe je de spullen klein en overzichtelijk kunt bewaren. 

Voor verschillende categorieën (droog) afval kun je denken aan een serie haken in je berging/bijkeuken/garage waar je de diverse zakken aanhangt. Je kunt een ondiepe schoenenkast van de blauw-gele meubelgigant gebruiken om afval in zakken te scheiden. Neemt weinig ruimte in, en je kunt er meerdere categorieën in kwijt. 

Stapelbakken met duidelijke categorieën nemen relatief ook weinig plek in, en vergroten het gemak. Je kunt ze van elkaar afhalen en per categorie afvoeren (oud glas, plastic, papier, kringloop, metaal etc). 

Er zijn ook afvalbakken met verschillende kleuren voor verschillende soorten afval. Misschien niet handig voor elke keuken, maar zet ‘m dan in de garage/bijkeuken/schuur/bij de achterdeur/op het balkon, en gooi dagelijks je afval in de juiste zak. 

Ga je naar de supermarkt, waar grote containers staan voor glas en plastic, wen jezelf dan aan om elke keer een tas oud glas of plastic mee te nemen. Dan wordt het in huis niet zoveel. 

Succes! 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen