header 2018 def

13 oktober: Eten weggooien.

 

Eten weggooien, wie doet het niet? We koken per ongeluk te veel, het resultaat viel tegen, we waren vergeten dat we nog een bos wortels in de groente-lade hadden liggen... Of we denken dat iets niet meer goed is, omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken. Zonde van je geld, zonde van de grondstoffen en zonde voor het milieu. Want al dat eten is verbouwd, geoogst, verpakt en vervoerd met behulp van hulpbronnen die ten dele eindig zijn. Een van mijn flatgenoten tijdens mijn studie is Toine Timmermans van de Universiteit Wageningen. Hij maakt zich al jaren sterk voor zuiniger omgaan met onze voedselbronnen. Vandaag een rijtje tips en een paar artikelen van deze bevlogen wetenschapper.  

 

6 praktische tips van Toine Timmermans om thuis voedselverspilling te voorkomen 

  • Plan beter. Dus controleer je voorraad voor je boodschappen doet en maak een boodschappenlijstje.  
  • Kook op maat, dus weeg je pasta of rijst af met een maatbeker of een weegschaal voordat je het gaat koken.  
  • Eet je restjes op. Er zijn genoeg redenen om geen voedsel weg te gooien. Dus heb je restjes, consumeer ze dan ook.  
  • Wees niet te krampachtig met de T.H.T.-datum, maar gebruik je zintuigen. De meeste producten met een verstreken THT-datum kunnen vaak nog dagen na de datum veilig worden geconsumeerd. Door te kijken, ruiken en proeven kan de kwaliteit van het product worden beoordeeld. Producten met een TGT-datum kunnen na de datum niet meer veilig worden geconsumeerd. 
  •  Deel je koelkast goed in. Warme lucht stijgt op, ook in de koelkast. Zorg daarom dat groenten en vlees altijd onderin liggen, dat zorgt ervoor dat het langer houdbaar blijft. Stel de koelkast in op vier graden, dat kan de houdbaarheid van sommige producten met een week verlengen. Dreigt je vlees toch over de datum te raken? Vries het dan in. Zelfs wanneer je het op de uiterste houdbaarheidsdatum in de vriezer legt, kun je het makkelijk nog drie maanden bewaren. 
  • Bewaar eten op de juiste plek. Tomaten zijn langer houdbaar buiten de koelkast, appels juist ín de koelkast. Check voor bewaaradviezen de Ja-Nee Koelkaststicker of de online Bewaarwijzer

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2270541-we-gooien-jaarlijks-een-rij-vrachtwagens-van-hier-tot-spanje-vol-voedsel-weg.html 

https://www.trouw.nl/cultuur-media/toine-timmermans-ik-droom-van-een-voedselketen-die-precies-produceert-wat-we-nodig-hebben~b12887c3/ 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen