header 2018 def

15 oktober: Kleding opruimen en wegdoen 

Heb je even? Ik heb wel een verhaal te vertellen hierover. Járen geleden heb ik een kleur- en stijladvies ingewonnen bij imago-consulent Bertine. Ik was onzeker over mijn stijl, mijn maat, kon niks leuks vinden, kwam geregeld met de verkeerde dingen thuis. Ná dat gesprek, met mijn eigen kleurenwaaier en een heus stijlboek, had ik minder last van miskopen. Missie geslaagd, zou je denken. 

Maar de jaren gingen voorbij, ik greep uit gewoonte (en als vermomming) vaker en vaker naar zwart en donkere kleuren (want niet gelukkig met mijn maat en toch nog niet in staat mijn eigen stijl te vinden) en had het idee dat de kleurenwaaier eigenlijk niet meer paste bij wat ik zélf mooier bij mezelf vond staan. Ik wilde wat zachtere tinten, meer vergrijsd, en kleding met een alternatieve, speelse uitstraling. 

Een nieuw gesprek volgde, dit keer met consulent Astrid. Niet omdat ik niet tevreden was Bertine, maar simpelweg omdat zij dit werk niet meer op deze manier doet.  En ja, omdat ik ouder was geworden, mijn haren grijzer, mijn huid wat veranderd, had ik inderdaad een andere kleurenwaaier nodig. Nog steeds zomertype, maar van contrasterend naar koel (of zoiets, sorry Astrid 😉) 

Maar los van die kleuren: ik was vooral zoekend naar een eigen stijl. Greep te vaak naar wat er toevallig voorhanden was in mijn maat, dan dat ik echt dingen in mijn kast had hangen waar ik gelukkig van werd. 

Kort en goed: consulente Astrid liet me eerst eens heel goed nadenken over wat ik wilde uitstralen.  

Wie ben ik privé en wie ben ik in mijn werk? Zit daar veel verschil in? Welke kwaliteiten heb ik, en wat moet mijn kleding dus ook uitstralen? Als ik een zakelijke presentatie geef, bijvoorbeeld een training over hoarding, moet ik daar dan in een mantelpakje staan (oh help NEEEE), of mag het allemaal wat losser en meer benaderbaar en spontaan? Welk soort stoffen past bij mij? Welke andere waarden hecht ik aan kleding? Denk hierbij aan milieu en arbeidsomstandigheden. Wat betekent dat voor de winkels waar ik mijn kleding koop? 
Kortom: een hele waslijst aan vragen waar ik mijn kledingkast samen met Astrid aan onderworpen heb. 

En oh help, wat ging er ineens een wereld voor me open. Ik had niet superveel kleding, twee lades en één kastdeur en dan twee dozen met seizoenskleding. Valt best mee he? Maar evengoed ging er uit die kast maar liefst anderhalve wasmand zonder pardon weg. Er gaat e.e.a. naar Dress for Success (ik blijf dit promoten, want dit is echt een supergoed initiatief), sommige dingen drop ik bij de kringloop, en twee dingen wil ik nog proberen te verkopen. We hebben combinaties uitgeprobeerd, die ik alleen nóóit bedacht zou hebben, waardoor ik ineens met minder kleding veel meer kan doen. 

Daarnaast heb ik van Astrid een lijst met tips voor stijl en optische effecten gekregen, maar ook adresjes voor bepaalde kleding en kijkt ze af en toe via Whatsapp mee als ik in een kledingzaak sta en niet zeker weet of iets me staat (fotootje maken, en binnen een paar minuten een duim omhoog of omlaag, ideaal!).  

Kleding is niet alleen iets wat je aandoet. Het is wat je wilt uitstralen wie JIJ bent en wat jij belangrijk vindt. Heb je de middelen, dan zou ik je aanraden een keer een afspraak te maken met een kleur- en stijlstylist. Het klinkt misschien decadent, maar het is op de lange termijn geld- en bespaart een hoop frustratie. 

Dus...wat ga jij vandaag doen? Kijk nog eens terug naar de cursieve tekst. En kijk nu eens in je kledingkast. En laat ons eens weten wat je bevindingen en resultaten zijn. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen