header 2018 def

16 oktober: Kleiner gaan wonen 

Meerdere mensen vroegen om praktische tips over dit onderwerp. Er zijn boekenplanken vol over te schrijven, zo veel te vertellen over de praktische kanten, de emotionele kant, de voor- en nadelen, en wat je mee moet nemen. Dus jee, hoe maak ik hier een hapklare tekst van voor vandaag? Ik geef je een aantal ideeën waar je nu of straks al mee aan de slag kunt. 

  1. Als je nog niet weet wanneer je kleiner gaat wonen, of hoe je toekomstige woonplek eruit zal zien, is het een beetje koffiedikkijken. Je kunt in elk geval beginnen met je spullen kritisch te bekijken. Wat zou zonder meer mee moeten? Wat is nodig, dierbaar, onmisbaar? Maar ook: wat zou in geen geval meer mee gaan, heb je nu al tijden niet gebruikt, staat je nu al in de weg. Kun je dat nu al laten gaan? Waarom zou je het bewaren en niet gebruiken, als je toch niet van plan bent het straks mee te nemen? Welke dingen gebruik je nu nog wel, maar straks niet meer? Bedenk daar nu vast een bestemming voor, dat scheelt straks een hoop gedoe. Maak een schrift of een computerbestand waar je dit soort informatie in schrijft. 
  1. Weet je al wel meer van planning en locatie: maak een plattegrond en knip de meubels die mee moeten op schaal uit. Past het allemaal wel? Wat moet anders? Wat móet mee, wat mág mee? Doneer nu vast wat je niet mee gaat nemen. Beter nu een half jaar in een wat kaler huis zitten, dan op het laatste moment nog van alles moeten regelen om van je overtollige huisraad af te komen. 
  1. Wees kritisch. Natuurlijk gaan je dierbare spullen mee, maar die stukken hout in de schuur om “ooit” nog iets mee te repareren... ech nie!  

Een mooi (Engelstalig) boekje hierover is “Don’t toss my memories in the trash” van Vickie Dellaquila. Praktische tips en herkenbare voorbeelden maken het een goed leesbaar en bruikbaar boekje. Ik ben er zelf al mee aan de slag gegaan. 

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen