header 2018 def

21 oktober: Het loslaten van oude geschiedenis (privé of zakelijk) 

Je kunt boeken volschrijven over het loslaten van oude spullen of herinneringen. En er zijn ook mensen die dat al gedaan hebben, dus zoveel ga ik er vandaag niet over melden. Ik geef je drie overwegingen, en laat het aan jou over om daarmee aan de slag te gaan. En ik ben natuurlijk wel benieuwd of dit jou op andere gedachten brengt! 

  1. Voor wie bewaar je al die geschiedenis? Wil je zelf voortdurend kunnen terugkijken in je verleden? Is jouw leven interessant genoeg voor je kinderen of erfgenamen om alles terug te lezen of bekijken? Is jouw verleden belangrijker dan je heden of je toekomst? Probeer je te beperken tot een paar echt betekenisvolle dingen. Zes dozen met jouw oude schoolschriften zijn echt geen fijne erfenis hoor! Terwijl één schriftje wel schattig kan zijn.  
  2. Waarom zou je alles willen bewaren? Je hoeft geen directeur van je eigen museum te zijn, of het nu om je familiegeschiedenis gaat of om je werkprestaties. Laat ik het zó zeggen: als je echt wereldschokkende prestaties hebt neergezet, wordt er wel een biografie over je geschreven 😉 Maar de gemiddelde mens hoeft echt niet alle werkagenda’s, vergaderstukken, foto’s uit een grijs familieverleden waarvan niemand meer weet wie erop staan en alle meubels van overgrootouders te bewaren. Als jij je er zelf lekker bij voelt en de ruimte hebt: prima, lekker doen. Maar als je het uit plichtsgevoel doet of omdat niemand anders van de familie er trek in heeft, moet je je serieus afvragen waarom jij je daartoe dan wel geroepen voelt. 
  3. En de laatste: wie zadel jij straks op met het uitzoeken van ál die oude spullen als jij er niet meer bent? Hoe blij zijn jouw erfgenamen als ze door tientallen jaren van bewaarde papieren, foto’s en memorabilia moeten graven? Zouden ze niet liever op een andere manier met je gedachtenis bezig zijn, dan mopperend over al die dozen en kasten vol spullen die voor hen echt niet zoveel betekenen? De emoties die jij bij bepaalde spullen of herinneringen hebt, kun je niet overdragen op je kinderen of erfgenamen. Jouw verlies doet al pijn genoeg zonder al die rompslomp.  

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen