header 2018 def

26 oktober: oude sieraden 

Deze opdracht raakte me dit jaar op een gevoelige plek. Ik was mijn doos met sieraden aan het uitzoeken. Dat klinkt weelderiger en rijker dan het is trouwens, ik heb niet heel veel. Maar toch meer dan ik geregeld draag, en sommige dingen zijn inmiddels mijn smaak niet meer. Ook zaten er nog een aantal erfstukken bij, die niet bij mij passen. Ik houd bijvoorbeeld niet van parels, zo’n ketting staat me niet en ik voel me er niet “Hilde” bij. Maar ik had ze wel gekregen, en ik “moest” er dus iets mee. 

Nou roep ik al jaren dat je dan naar een juwelier gaat en je sieraden van zilver of goud verkoopt of laat omsmelten, zodat je er iets voor terug kunt kopen dat je wel draagt. Zo gezegd, zo gedaan. Met mijn zakje kostbaarheden fietste ik naar de juwelier. Viel me dat even tegen zeg… 

De parels? Wilde hij niet eens aannemen. “Ik heb nog een la vol met die kettingen, ik raak ze aan de straatstenen niet kwijt.” Het piepkleine beetje goud leverde net 3 tientjes op, en het zilver ging tegen de materiaalwaarde van een paar dubbeltjes per gram. Die dure ketting van járen geleden leverde nu ineens nog geen 5 euro op. Dát vond ik belachelijk (trapte dus dik in mijn eigen goede raad), en ik nam de rest weer mee naar huis. Daar ligt het nu nog in een la te "marineren", en te wachten op een volgend goed idee of goede bestemming.

Maar....laat je door mijn verhaal vooral niet weerhouden om vandaag eens met een open blik naar je versiersels te kijken. Heb je weinig of geen sieraden, of alleen maar wat je echt draagt, buig de opdracht dan om naar sjaaltjes en riemen en dergelijke.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen