header 2018 def

Vandaag zouden mijn ouders 68 jaar getrouwd zijn. Behalve de foto’s en hun trouwringen heb ik ook nog een paar stukjes van de stof van mijn moeders trouwjurk. Die had ze zelf genaaid, ik denk met hulp van haar jongste zusje Annie, die coupeuse was. Ik heb af en toe een stukje van die zware satijn in een quilt verwerkt. Het trouwjasje van mijn vader heb ik als tiener nog járen gedragen, dat was toen hartstikke hip. Een paar jaar geleden pas heb ik het, met een beetje pijn in mijn hart, weggedaan. De voering was compleet aan het vergaan en verkleurd, en het was gewoon “op”. Heb jij nog zulke sentimentalia in huis? Je eigen trouwkleding, een verdroogd (stukje) boeket, of nog een stapeltje uitnodigingen dat overbleef na het feest?

Het lijkt een taboe om daar van te vinden dat het wel weg kan, maar gek genoeg ben ik geregeld bij cliënten trouwjurken tegengekomen die zonder blikken of blozen mee mochten naar de kringloop. Omdat ik er naar vroeg! Verdroogde boeketten die er nog wel stonden, maar eigenlijk niet meer gezien werden omdat ze onderdeel waren geworden van het interieur. De mensen keken er gewoon langs! Een beetje treurig was het soms ook, compleet verdroogd, verkruimeld en bruin geworden, onder een glazen stolp op de slaapkamer. Er was weinig fraais meer aan. Over het hoofd gezien omdat die kamer helemaal vol lag met allerlei spullen en rommel.

Als je er nog blij van wordt, of als je al moet huilen bij het idee dat je jurk weg gaat, dan moet je hem natuurlijk laten hangen. Maar als zo’n jurk alleen maar in de kast hangt, of in een hoek op zolder, omdat je niet weet wat je er mee moet…dan is vandaag de dag om daar eens over na te denken. Je hoeft nog geen drastische stappen te nemen als je er nog niet klaar voor bent, maar je moet zo’n jurk ook niet laten hangen uit gemakzucht. D’ruitdaging mag af en toe best een beetje pittig zijn.

PS 1… in plaats van trouwjurk kun je ook lezen communiekleren, speciale andere feestkleding, doopjurken etc

PS 2…mijn trouwjurk was niet wit, het was een grijs zijden setje van een rok met jasje. En ja, dat draag ik af en toe nog. De jas die mijn man die dag aanhad echter…..die hangt al jaren in de kast. En hij draagt hem nooit meer. Zevenentwintig jaar oud. Ik denk dat wij vandaag ook een goed gesprek gaan hebben, hahaha.

(vond je dit een moeilijke opdracht? Laat je es weten wat je vond en gedaan hebt?)

2020 10 14

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen