header 2018 def
doneer
 
 

Zondag 10 oktober: papieren sentimentalia

Je mág deze overslaan als je op zondag niks wilt doen. Of als je het te lastig vindt. Maar heb je vandaag zin in een echt pittige klus, dan daag ik je uit om je papieren sentimentalia aan een eerste schifting te onderwerpen.

Wat bedoel ik met papieren sentimentalia? Dingen als oude agenda’s, brieven en kaarten of zelfs dagboeken.

Wat maakt je niet meer blij? Waar kijk je eigenlijk nooit meer naar om? Welke brieven maken je na al die jaren nog steeds boos of verdrietig? Waarom zou je het dan nog vasthouden?

Ik geef toe, het is niet gemakkelijk. Zelf heb ik één van mijn dagboeken door de papierversnipperaar gehaald. Het was uit een tijd waar ik echt niet trots op mezelf was en waar ik ook niet met plezier op terugkijk. Voor wie zou ik het dan moeten bewaren? Wat zou ik er van vinden als iemand na mijn dood door dat soort papieren moet gaan? Die beslissing neem ik dan liever zelf!

Het hoeft niet allemaal zo heftig of zwaar te zijn hoor. Ook vakantiekaarten van een paar jaar geleden, met daarop “liebe Grüße aus Tirol” van tante Mieke en oom Jaap mogen best weg. Of kerstkaarten van jaren terug. Of een suffe werkagenda waar niets persoonlijks in staat. Laat maar eens horen wat je vandaag tegenkwam en of het lukte om afscheid te nemen van wat sentimentalia.

You have no rights to post comments