header 2018 def
doneer
 
 

Dinsdag 12 oktober: je hobby’s of verzamelingen

Hobby’s of verzamelingen zijn fijne manieren om je tijd te besteden. Of het nu gaat om lezen, handwerken, tekenen en schilderen (zoals Liz Steel uit de post van gisteren), tuinieren, muziek maken, of bepaalde dingen verzamelen: je kunt er ontzettend veel plezier aan beleven.

Toch kun je ontdekken dat bepaalde onderdelen van je hobby niet meer bij je passen. Of dat je eigenlijk niet meer zo geïnteresseerd bent in je verzameling. Laat ik je een voorbeeld geven. Ik maak al bijna 26 jaar quilts. Dat zijn lappendekens die uit drie lagen bestaan en met steekjes in een patroon aan elkaar worden vastgemaakt. In het begin van mijn hobby kocht ik allerlei boeken en materialen, werd geïnspireerd op tentoonstellingen en kocht daar dan materiaal om óók zulke artistieke werkstukken te maken. Maar uiteindelijk bleek dat ik helemaal geen “art-quilter” ben en dat ook nooit zal worden. Ik versier mijn werk niet met goudpapier of kraaltjes, met verf of krijt. Ik ben een quilter die quilts maakt om op een koude dag lekker onder te kruipen, of babyquilts waar volop op gekwijld of gekauwd mag worden. Dat art-materiaal lag hier dus te verstoffen (pun intended) in de kast. Ik heb het verkocht of weggegeven aan mensen die er wél plezier van hebben. Iemand die graag breit, maar ooit garen kocht dat niet fijn aanvoelt of eigenlijk nergens bij past, kan best die bollen laten gaan, en met plezier verder breien. Je hoeft je hobby natuurlijk niet helemaal uit het raam te gooien!

Dat kan ook gelden voor verzamelingen waar je jaren tijd in hebt gestoken. Van postzegels tot servies, van boeken van een bepaalde schrijver tot voetbalkaartjes of de speeltjes uit de surprise- eieren. Heb je er geen plezier meer in…laat het dan gaan. Verkoop het, zodat je iets nieuws kunt proberen, of geef het weg aan iemand die er blij van wordt.

Je tijd en je ruimte zouden gebruikt moeten worden voor activiteiten van nú, en niet als verzamelplaats van dingen uit het verleden waar je niets meer mee hebt.

You have no rights to post comments