header 2018 def
doneer
 
 

Woensdag 13 oktober: waar maak je tijd voor?

Hoe jij je tijd besteedt, laat supergoed zien wie jij nú bent. Hoeveel tijd gaat naar (vrijwilligers)werk, naar mantelzorg, naar sport, naar ontspanning, naar familie, naar cultuur of gewoon lekker op de bank hangen?

Zit jouw agenda elke dag vol met afspraken, ook in het weekend? Wat vind je daar zelf van? Plan je met plezier ál die afspraken in, en heb je daar energie voor: prima! Niks aan veranderen.

Maar is het je af en toe te veel? Dan wordt het tijd om keuzes te maken. Welke taken en afspraken kun je delegeren of afzeggen? Sla es een keer iets over. Zeg “nee” als er een beroep op je tijd wordt gedaan waar je eigenlijk niet zo’n zin in hebt, waar je geen tijd voor hebt, waar je geen energie van krijgt, of waar je de toegevoegde waarde niet van ziet. Dat “nee zeggen” kan lastig zijn, dus je krijgt van mij een paar zinnen die je kunt gebruiken om vriendelijk maar beslist te kiezen voor jezelf.

“wat een goed idee, maar mijn antwoord is nee”

“ik zie dat helaas niet zo zitten”

“ik wil je graag helpen, maar ik vind dat niet leuk om te doen, dus ik zeg nee”

“lief dat je het vraagt, maar ik ga het niet doen”

“mag ik er even over nadenken? Ik laat het je nog weten” (en dan zeg je alsnog nee)

En denk eraan: je hoeft geen verdere tekst en uitleg te geven. “Nee” is óók een antwoord, ook al wil de ander dat liever niet horen.

You have no rights to post comments