header 2018 def
doneer
 
 

Dinsdag 19 oktober: keukenprinsen en -prinsessen

Als je in de programmagids kijkt, valt je vast wel op dat het stikt van de kookprogramma’s op televisie. Binnenlandse en buitenlandse, speciale bakprogramma’s, kookwedstrijden met soms enorme geldprijzen, programma’s waarin bekende mensen hun vaardigheden laten zien of programma’s waarin restaurants beoordeeld worden op hun menu en klantvriendelijkheid. Dat de presentator van dat laatste programma, Gordon Ramsay, zelf alles bij elkaar vloekt, is een grappige tegenstelling.

Al die programma’s maken vaak ideeën los bij de kijkers. Ze willen zelf óók zulke lekkere dingen gaan koken. En om die bijzondere recepten te maken, heb je vaak ook weer spullen nodig. Pastamachines, citroenschil-raspjes, speciale messen, bakvormen, mixers of grote keukenmachines, al naar gelang je plek en geld hebt, kun je heel wat je huis binnenslepen.

De vraag is: dóe je er dan ook echt iets mee? Als het antwoord een volmondig “ja” is, laat ik je verder met rust. Stuur me maar een foto van je creaties, of een uitnodiging om een keer mee te eten . Maar als je apparaten staan te verstoffen en je er eigenlijk zelden of nooit iets mee doet….waarom bewaar je het dan? Ik werkte ooit met iemand, die een dure sapcentrifuge op zolder had staan. In de keuken was geen plek om hem permanent neer te zetten. Maar dat zware ding elke keer trap af en

op sjouwen om te gebruiken, was ook niet handig. Gevolg was dat het apparaat in de doos in het donker op zolder bleef staan. Wegdoen was “ook zowat, het was best duur”. Maar zo’n voorwerp wordt niet meer waard als je het niet gebruikt, dat geldt alleen voor kunst of antiek, en zelfs dán nog niet altijd.

Dus: vandaag snuffel je door kasten en lades. Het maakt niet uit hoe groot of klein, hoeveel of weinig…maar als je iets tegenkomt waarbij je je oprecht kunt afvragen of je het nog gaat gebruiken…laat het dan gaan. Waarschijnlijk kun je ook een ándere oplossing bedenken. Een vriendin, die ook chef is, vertelde me, dat je met een páár goede messen bijna alles kunt doen, waar je anders al die speciale snijdingen voor zou moeten kopen. Succes!!!

PS: ook die grappige moestuintjes van een zekere grote kruidenier, die nog steeds in je la liggen te wachten om gezaaid te worden, tellen mee voor vandaag!

You have no rights to post comments