header 2018 def
doneer
 
 

Ik wil graag even iets uitleggen over D'ruitdaging. In de afgelopen dagen heb ik ontzettend veel leuke, lieve, opgewekte mails gekregen van mensen die enthousiast aan de slag gaan. Alleen, met familie, zelfs met complete vriendengroepen. Het verhaal over deze actie wordt gedeeld via twitter, Facebook, mailinglijsten, chatgroepen en blogs. Heel veel blogs. Ik heb er een aantal gelezen, en ik kan merken dat de actie aanslaat, ik kom óm in de nieuwe aanmeldingen. Ik geniet ook ontzettend van al die berichten, het is echt een feestje om de mail te openen of op Facebook mee te lezen.

Maar er zijn ook reacties op de blogs of lijsten waaruit blijkt dat de lezer het nog niet helemaal begrijpt. "Wat een onzinnige actie om zoveel mogelijk weg te gooien, we leven al in een wegwerpmaatschappij", was de strekking van een bericht. Daar schrok ik wel van.

D'ruitdaging is niet een stimulans om zoveel mogelijk "weg te gooien". Nee, ik heb deze actie juist niet gestart om de wegwerpmaatschappij nog een extra duw te geven. De actie is allereerst bedoeld om onnodige, overbodige dingen je huis uit te doen. Voor alles wat nog bruikbaar is, stimuleer ik juist om het zoveel mogelijk weer in omloop te brengen via kringloopwinkels of goede doelen. Zo kunnen andere mensen er opnieuw of beter gebruik van maken en hoeven er geen nieuwe dingen worden gemaakt, vervoerd en aangeschaft.

Voor alles wat echt kapot is, vies, of wat je niet aan een ander zou willen geven, is maar één plek: inderdaad de afvalberg, of dat nu via de kliko gaat, of via de milieustraat voor gevaarlijkere stoffen of recyclebare zaken. Zaken die vies of kapot of gevaarlijk zijn horen gewoon niet in je huis. Dit is het enige deel van de actie dat wél om weggooien gaat.

Maar verreweg het belangrijkste doel dat ik hoop te bereiken, is dat de deelnemers zich bewust worden van hun koop- en bewaargedrag. Dat ze zien hoeveel dingen dubbel in huis zijn, hoeveel niet of nauwelijks wordt gebruikt, hoeveel geld blijft liggen of wordt verknoeid. Dat het effect op het milieu zichtbaar wordt en op je gevoel van welbevinden in huis. Er komen namelijk ook reacties van deelnemers die zeggen dat ze een verstikkend gevoel ervaren in hun eigen huis, omdat er simpelweg té veel is.

Ik hoop gewoon dat D'ruitdaging bijdraagt aan een minder verspillende manier van leven, aan meer rust in je huis en in je hoofd, en aan een financieel gezondere situatie.  En dat jullie er ook nog allemaal veel lol in hebben, dát is een enorme bonus!

Reacties   

#6 J 06-10-2013 07:29
Het werkt bij mij juist zo, dat ik twee keer nadenk voordat ik iets aanschaf, wanneer ik net een opruimronde heb gedaan waarbij ik veel van die overbodige leuke dingen tegenkwam - troostaankopen, impulsaankopen uit de uitverkoop, dat soort zaken. Inmiddels ben ik niet meer zo gevoelig voor koopimpulsen en dat heeft me voor veel miskopen behoed.
@Margreet: bij onze gemeente hebben de medewerkers van de kringloop recht van eerste koop.
#5 Els 06-10-2013 06:03
Het gaat niet lukken deze maand. Ben al 3 dagen bezig te helpen huis van dochter en schoonzoon in te pakken. Alles moet naar de opslag, ze gaan een jaar reizen door Afrika.Daarna komen ze nog 2 weken hier in huis tot hun definitief vertrek. Dit zou eerst in augustus zijn maar is opgeschoven naar nu, oktober.
Ik hoop in november de tijd te krijgen om het in te halen. In september heb ik de hal al opgeruimd, 12 dingen een andere plek gekregen en de voorraadkast is 27 dingen leger. Die waren over de datum.
Nu lees ik dus alles en bewaar de opdrachten. Ik ga ze zeker nog doen.
Krijg er ook een jaar 3 poezen bij in huis. Dat ook wel.
#4 Henriëtte 05-10-2013 16:41
Ik heb bij de opdracht van vandaag juist een leuk geldbedrag gevonden, dat geld blijft dus zeker niet liggen :)
#3 Margeeth 05-10-2013 14:00
Helaas ben ik er achter gekomen dat de goede spullen die je hier naar de kringloop brengt lang niet allemaal in de winkel terecht komen. Geen idee wat er dan mee gebeurt.
#2 elizabeth 05-10-2013 13:05
Helemaal mee eens.. Het is vrijblijvend en er wordt ook nog eens van je verwacht dat je verantwoordelij k met je spullen omgaat...
Kan iedereen volgens mij verzinnen.
Allemaal veel sterkte. En Zet m op!
#1 marianne 05-10-2013 11:35
Wat jammer dat er mensen zijn die het niet goed begrijpen. Duidelijk, tot nu toe heb ik veel weggegeven, wat kapot is gaat de kliko in.
Dit heeft weinig te maken met een wegwerpmaatscha ppij, maar meer met bewustwording van wat je koopt. En ik moet eerlijk zeggen dat dit nu al zijn vruchten afwerpt in mijn koopgedrag. Ik ga hier verder niet over uitweiden, maar geloof me het werkt! Ik ben blij dat ik meedoe. Want je kunt wel zeggen dat je minder gaat kopen, maar dan moet je je eerst wel van je koopgedrag bewust zijn.
Vooralsnog ben ik blij dat ik meedoe!

You have no rights to post comments