header 2018 def
doneer
 
 

Donderdag 28 oktober: Een gewoonte is geen dwangbuis, het is een steuntje in de rug

Als ik het met cliënten of cursisten wel eens heb over het invoeren van vaste gewoontes, kijken ze me soms glazig, en soms met onverholen afkeer aan. Jakkes, een vaste gewoonte, wat moet je daar nou mee? Maar als ik dan voorbeelden geef van gewoontes die je leven juist gemakkelijker maken, die ervoor zorgen dat je op een moment dat je al druk bent, meer rust ervaart, dan zie ik een sprankje interesse.

Denk bijvoorbeeld aan wekelijks agenda-overleg. Aan het ’s avonds klaarleggen van kleding voor de dag erna. Aan het leegmaken en schoonmaken van je aanrecht voor je naar bed gaat (of direct na het eten), zodat je ’s morgens in een frisse schone keuken komt. Aan het plannen van een week- of maandmenu, zodat boodschappen doen en bedenken wat je gaat koken minder tijd vreet.

Wat zou jij vanaf vandaag kunnen invoeren, zodat je morgen iets meer gemak en rust ervaart?

Denk er wel aan dat het aanleren van een nieuwe gewoonte tijd kost. Het varieert tussen de 20 en 45 dagen voor een nieuwe gewoonte echt ingesleten is, en dan moet je het wel dagelijks doen. In het begin moet je daarom misschien een herinnering in je telefoon zetten, of een briefje opplakken op een plek waar je het dagelijks ziet.

Wat ga jij proberen te veranderen?

You have no rights to post comments