header 2018 def
doneer
 
 

3 oktober: Hoe voorkom ik dat mensen mij ongewenst spullen (terug)geven?

Het kan ongemakkelijk zijn als mensen je spullen geven waar jij geen behoefte aan hebt. Hoe zeg je vriendelijk nee?

Begin altijd met de persoon te bedanken voor het aanbieden van de spullen. Je laat zo zien dat je waardeert dat ze aan je denken en behulpzaam willen zijn. Wees eerlijk en kalm in het uitleggen dat je de aangeboden spullen momenteel niet kunt gebruiken of nodig hebt. Gebruik bijvoorbeeld zinnen als "Ik waardeer je gebaar, maar ik heb momenteel genoeg spullen" of "Dank je wel, maar ik heb al een soortgelijk item". Of: ‘mijn huis is op dit moment vol genoeg, ik heb geen ruimte meer voor jouw spullen.”

Als je van jezelf weet dat je al moeite hebt om spullen te laten gaan, zeg dat dan ook. “Ik vind hetv aardig dat je aan me denkt, maar eigenlijk geeft het me vooral stress omdat ik dan meer dingen heb waar ik een beslissing over moet nemen.” Bied alternatieven aan: Als je denkt dat de persoon goede bedoelingen heeft, kun je ook iets anders voorstellen wat je wel zou kunnen gebruiken of waar je wel interesse in hebt. Bijvoorbeeld: "Ik kan deze spullen niet gebruiken, maar als je iets anders hebt dat te maken heeft met  [onderwerp waarin je geïnteresseerd bent] , zou ik dat wel graag willen bekijken". Let op: bekijken betekent niet automatisch aannemen. Voor je het weet staat iemand elke maand met een zak kleding op de stoep, en dat is ook niet je bedoeling. Zoek samen een goede bestemming, misschien ken je iemand die wel blij zou zijn met de spullen, of is er een goed doel dat jullie samen een goed hart toedragen.

Soms blijven mensen toch doorgaan met spullen brengen of aanbieden. Vraag eens waarom ze dat doen. Misschien vinden ze het zelf moeilijk om spullen te laten gaan en ben jij een “tussenstation”. Daar is jouw huis niet voor bedoeld. Misschien wil iemand je helpen op zijn of haar eigen manier. Zoek dan een alternatief dat echt helpend is: ga samen klussen, boodschappen doen, in de tuin werken of vraag of iemand een keer voor je wil koken.

Helpt van het bovenstaande helemaal niets en wil je de relatie met de ander niet verstoren? Breng dan zelf de gekregen spullen weg. Eens gegeven, is het voorwerp van jou en mag jij er mee doen wat je wilt. Of organiseer een weggeef-feestje!

foto 3 oktober

 

 

You have no rights to post comments