header 2018 def
doneer
 
 

7 oktober: Beslissen

Soms kost het tijd om een besluit te nemen of je iets wilt bewaren of wegdoen. De hoeveelheid tijd die je eraan besteedt, hangt af van verschillende factoren, zoals de hoeveelheid spullen die je moet overwegen, je persoonlijke situatie en de beschikbare tijd die je hebt. Er is geen vaste tijdslimiet voor het nadenken over deze beslissing. 
 
Om je te helpen bij het nemen van een beslissing, maak je ergens in je huis een plek waar je twijfelgevallen tijdelijk kunt bewaren. Je marineert de spullen als het ware, tot je klaar bent om ze op te eten (beslissing te nemen) Als die “marinade-lade” vol is, moet je echt besluiten gaan nemen, je mag géén tweede lade maken. 

Stel je bij elk item dat je er neer wilt leggen om te marineren de volgende vragen: 
 
1. Heb ik dit item het afgelopen jaar gebruikt? Als het antwoord nee is, is de kans groot dat je het niet nodig hebt en het veilig kunt wegdoen. 
 
2. Is het item kapot of beschadigd? Als het niet meer bruikbaar is, kun je het waarschijnlijk weggooien. Niet in de marinade-lade dus 
 
3. Heeft het item emotionele waarde voor jou? Als het sentimentele waarde heeft, kun je overwegen het te bewaren, maar probeer een limiet te stellen aan het aantal emotionele items dat je bewaart. En áls het emotionele waarde heeft, maak er dan een mooi plekje voor vrij.  
 
4. Kan ik dit item gemakkelijk vervangen als ik het in de toekomst toch nodig heb? Als het relatief makkelijk en betaalbaar is om het item opnieuw te krijgen, kun je het misschien met een gerust hart laten gaan. 
 
Probeer ook na te denken over de mogelijke gevolgen als je alles bewaart. Het kan leiden tot een overvolle ruimte en mogelijk meer stress en rommel. Het kan helpen om een bepaalde periode, zoals een maand, te nemen om je spullen te overwegen en binnen die tijd beslissingen te nemen. Stel niet te lang uit, daarmee plaag je jezelf in de toekomst opnieuw met dezelfde vragen. 

You have no rights to post comments