header 2018 def
doneer
 
 

8 oktober: Planken

Om een plank per dag op te ruimen, kun je de volgende stappen volgen: 
 
1. Kies een plank die je wilt opruimen. Dit kan bijvoorbeeld een boekenplank, een keukenplank of een kledingplank zijn. Of een lade. 
 
2. Haal alles van de plank af en leg de spullen op een andere plek, zoals een tafel of de grond. Zo kun je beter beoordelen wat je allemaal wilt bewaren en wat weg kan of op een andere plek hoort. 
 
3. Sorteer de spullen die van de plank af komen en maak drie stapels: bewaren, wegdoen en twijfel. De spullen die je wilt bewaren, leg je apart. De spullen die weg kunnen, kun je bijvoorbeeld doneren, verkopen of weggooien. De twijfelstapel kun je later nog een keer bekijken om te beslissen wat je ermee wilt doen (de marinade-lade). 
 
4. Maak de plank schoon. Kijk of je de spullen die bij elkaar horen in een mand of doos kunt doen, zodat ze niet gaan zwerven (de telefoondoosjes bijvoorbeeld). Heb je geen passende dozen of manden, ga die dan pas kopen als je weet wát je wilt bewaren en waar, anders heeft het geen zin en worden je opbergspullen zelf rommel. 
 
5. Plaats de spullen die je wilt bewaren terug op de plank. Zorg ervoor dat alles netjes geordend is en geef elk item een vaste plek. Plak eventueel een strookje schilderstape op de plank met de naam van de spullen. Ook dat voorkomt dat die categorie teveel ruimte gaat innemen. 
 
6. Berg de spullen van de twijfelstapel op in de marinadelade. Plan een tijd in je agenda wanneer je deze spullen nogmaals gaat bekijken en beslissen of je ze wilt behouden of wegdoen. 
 
Herhaal deze stappen elke dag voor een nieuwe plank totdat je al je planken hebt opgeruimd. Het kan handig zijn om een planning te maken en jezelf een doel te stellen om gemotiveerd te blijven.

Veel succes! 

You have no rights to post comments