header 2018 def
doneer
 
 

12 oktober: Belangrijke papieren 

 
Officiële papieren kun je niet zomaar bij het oud papier gooien. Je zult er meer van moeten bewaren dan je misschien denkt, en tegelijk mag er ook meer weg dan je verwacht. Lees maar mee: 
 
1. Identificatiedocumenten: Bewaar altijd je paspoort, identiteitskaart, rijbewijs en eventuele andere identificatiedocumenten. Maak er een (digitale) kopie van  en bewaar die op een veilige plaats. 
 
2. Geboorte- en huwelijksakten: Zorg ervoor dat je originele geboorte- en huwelijksakten hebt, omdat deze vaak nodig zijn voor officiële procedures en transacties. 
 
3. Belastingpapieren: Bewaar kopieën van je belastingaangiften, jaaroverzichten en andere relevante documenten met betrekking tot je financiën. Dat kan tegenwoordig het makkelijkst digitaal. 
 
4. Eigendomspapieren: Als je onroerend goed bezit, bewaar dan alle eigendomsdocumenten, zoals eigendomsaktes, hypotheekdocumenten en huurcontracten.  
 
5. Verzekeringspolissen: Bewaar al je verzekeringspolissen, inclusief autoverzekering, ziektekostenverzekering, levensverzekering, woningverzekering en andere relevante documenten. Als je een nieuwe polis krijgt, kun je de oude wegdoen. Wel versnipperen hoor! 
 
6. Bank- en financiële documenten: Dit omvat kopieën van bankafschriften, beleggingsdocumenten, leningsovereenkomsten en andere financiële gegevens. Bankafschriften bewaar je tot je het jaaroverzicht hebt voor de belastingen. Dan kunnen de losse afschriften in principe weg. De jaaroverzichten bewaar je 5 jaar als particulier, en 7 jaar als ondernemer. 
 
7. Medische dossiers: Bewaar kopieën van belangrijke medische gegevens, zoals medische rapporten, recepten, vaccinaties en verzekeringsinformatie. Een recept voor een doosje maagzuurremmers hoort daar niet bij dus, het gaat om de grote dingen. 
 
8. Werkgerelateerde documenten: Dit kan salarisstroken, contracten, arbeidsovereenkomsten en andere relevante werkgerelateerde documenten omvatten. Salarisstroken bewaar je tot je het jaaroverzicht hebt, tenzij er grote veranderingen hebben plaatsgevonden in het afgelopen jaar. Arbeidsovereenkomsten bewaar je je hele leven. Stop ze in een duidelijk gemarkeerde doos en zet ze ergens weg waar je ze tgerug kunt vinden. Je hebt ze waarschijnlijk maar heel zelden nodig, dus ze hoeven niet onder handbereik. 
 
Het is altijd verstandig om je lokale wetgeving en specifieke situatie te raadplegen om ervoor te zorgen dat je voldoet aan de vereisten voor het bewaren van officiële papieren. Zoek op google voor jouw persoonlijke situatie. 

Digitaliseren maakt het bewaren gemakkelijker (neemt geen fysieke ruimte in), maar je moet de bestanden wel heel goede namen geven, zodat je ze terug kunt vinden. Begin die naam met het jaartal, de maand en de dag, en dan de inhoud. 

 

Succes!

You have no rights to post comments