header 2018 def
doneer
 
 

17 oktober: Boeken 

Boeken blijven een bron van plezier, en een bron van frustratie voor sommige deelnemers. Het gaat niet alleen om het indelen van je boekenkast, maar ook om het overzicht houden van wat je nog moet lezen of al gelezen hebt. Daarom hier wat gedachten over hoe je dat kunt aanpakken.  

Er zijn verschillende manieren waarop je je boekenkast kunt indelen (met gelezen en ongelezen boeken).  
 
1. Indeling op kleur: Je kunt je boekenkast organiseren op basis van de kleur van de boekenkaften. Het geeft een visueel rustig beeld, maar het is wel even zoeken naar een titel als je de kleur van de kaft niet meer weet. 

2. Plaats de gelezen boeken op de ene serie planken, en de ongelezen boeken op een andere plank. Dit creëert een duidelijk onderscheid tussen de twee. Je ziet ook of je alweer toe bent aan nieuwe boeken: als de plank ongelezen boeken verdacht leeg begint te worden! 
 
3. Alfabetische volgorde: Sorteer je boeken op auteursnaam in alfabetische volgorde.  

4. Heb je wat diepere boekenkasten en puilen ze desondanks uit? Zet de gelezen boeken achteraan op de plank, eventueel op een “halfhoog plankje”, zodat je ze wel kunt zien. Zet ongelezen boeken vooraan. Dat kun je ook doen met minder-favoriete boeken en je lievelingsboeken natuurlijk. 
 
5. Thema's of genres: Organiseer je boekenkast op basis van thema's of genres. Plaats romans op één plank, non-fictie op een andere plank, enzovoort.  

6. Je kunt alle voorgaande methoden gebruiken én toch zien welke boeken je nog niet gelezen hebt, als je daar een klein gekleurd kaartje in stopt dat een beetje boven de kaft uitsteekt. Ik heb zelf ook wel eens ronde rode stickertjes aan de onderkant op de rug geplakt. Zo zag ik in één oogopslag dat ik nog heel wat vakliteratuur te lezen had! 

Onthoud dat er geen 'juiste' manier is om je boekenkast in te delen. Kies de methode die het beste bij jouw persoonlijke voorkeuren en behoeften past. 

Als je wilt bijhouden welke boeken je al hebt gelezen, zijn er een paar opties die je zou kunnen overwegen: 
 
1. Maak een lijst: Maak een lijst van alle boeken die je hebt in je kast en noteer naast elk boek of je het al hebt gelezen of niet. Je kunt dit doen op papier, in een notitieboekje of in een digitaal document zoals een Excel-sheet of een notitie-app. Of maak een lijst van alleen de boeken die je nog wilt lezen. 
 
2. Gebruik een boeken-app: Er zijn verschillende boeken-apps beschikbaar die je kunnen helpen je boekenverzameling en leesgeschiedenis bij te houden. Enkele populaire opties zijn Goodreads, LibraryThing en Book Catalogue. Deze apps stellen je in staat om boeken toe te voegen aan je virtuele bibliotheek en ze te markeren als gelezen of ongelezen. 
 
Veel sorteer- en leesplezier! 

You have no rights to post comments