header 2018 def
doneer
 
 

18 oktober: Het aanrecht  

In een ideale wereld is je aanrecht altijd klaar om te kunnen beginnen met koken. Maar ook bij mij is dat niet altijd het geval. De vaatwasser draait nog, en de gebruikte spullen stapelen zich alweer op, of je kon de boodschappen niet meteen kwijt in de kastjes en laat ze dus nog een tijdje staan. Of een hoek van het aanrecht wordt altijd gebruikt om oude kranten neer te leggen, of er ligt een knutselproject van je kleuter.  

Hier zijn een paar stappen die je kunt volgen om je aanrecht opgeruimd te krijgen: 
 
1. Ga door de spullen op je aanrecht en bepaal welke items er eigenlijk niet thuishoren. Denk hierbij aan papieren, sleutels, speelgoed, etc. 
 
2. Organiseer zones: Creëer verschillende zones op je aanrecht, zoals een kookzone, een schoonmaakzone (voorbereiden maaltijd) en een opbergzone. Hierdoor kun je de items op je aanrecht gemakkelijker ordenen en de ruimte efficiënter gebruiken. 
 
3. Minimaliseer: Minimaliseer de spullen op je aanrecht door alleen de essentiële items daar te houden. Overweeg om andere spullen op te bergen in keukenkastjes of lades. 
 
4. Creëer opbergoplossingen: Investeer in opbergoplossingen zoals manden, bakjes of planken om je spullen georganiseerd te houden. Hierdoor blijft je aanrecht vrij van rommel. Ga indien mogelijk ook de hoogte in: een magnetische strip voor je messen in plaats van een messenblok bijvoorbeeld. 
 
5. Haal elke dag voor je gaat koken alles weg dat er niet thuishoort. Leg dat in een doosje, en ruim dat tijdens de wachttijden bij het koken of na de maaltijd meteen op. Maak er zo een dagelijkse opruimgewoonte van dan hopen de spullen zich niet opnieuw op. 

6. Wen jezelf aan om elke dag na de avondmaaltijd alles wat je gebruikt hebt op te ruimen en af te wassen. Niets is zo vervelend als ’s morgens in de keuken komen en tegen de stapel vuile vaat van de vorige avond aankijken. Zet een timer, en kijk es hoe lang het je kost. Wedden dat het minder werk is dan je denkt? 

7. Communiceer en motiveer: Bespreek met je eventuele huisgenoten waarom het belangrijk is om het aanrecht vrij te houden van spullen. Leg uit dat een opgeruimd aanrecht zorgt voor meer ruimte om te koken, en dat het ook hygiënischer is. Waar jij je eten klaarmaakt, wil je geen voetbalschoenen met modder tegenkomen, of een stapel oude kranten die op de vloer gelegen hebben. Maak er een gezamenlijke activiteit van en drink daarna samen thee met iets lekkers als beloning. Ook als je je huisgenoten nog niet meekrijgt, ruim je eigen spullen dagelijks op en laat ze niet slingeren op het aanrecht. Goed voorbeeld doet goed volgen! 

You have no rights to post comments