header 2018 def
doneer
 
 

Als je je kelder/trapkast/berging deels wilt gebruiken om een handige voorraad levensmiddelen aan te leggen, zie je hier een lijstje met dingen die altijd wel van pas komen. Koop hiervan uiteraard alleen wat je lust en binnen afzienbare tijd gaat gebruiken. Je hoeft geen verlengstuk te worden van de supermarkt. En “preppen” is ook niet nodig (wel fascinerend om naar te kijken!)

1. Kijk eerst wat je nog op voorraad hebt. Is het allemaal nog te gebruiken? Gá je het ook nog gebruiken? Zo niet: geef het weg als het nog goed is, en gooi het weg als de datum wel erg ver in het verleden ligt.

2. Sorteer je producten op categorieën, zoals granen, pasta, conserven, kruiden, snacks, etc. Dit maakt het gemakkelijker om te vinden wat je nodig hebt. Je kunt ook sorteren op type maaltijd: alle spullen waarmee je aziatisch, mexicaans, italiaans etc kookt bij elkaar. Als het maar werkt voor jou.

2. Gebruik doorzichtige bakken, manden of opbergdozen om kleinere items samen te houden. Dit maakt het gemakkelijk om dingen te vinden en voorkomt dat kleine producten verdwalen in de kast. Ik was in Boston bij de Container Store: een walhalla voor organizers! Maar mijn advies is: koop pas opbergbakken etc als je weet wat, hoeveel en waar je spullen wilt bewaren.

3. Plaats de meest gebruikte items op ooghoogte: Bewaar de producten die je het vaakst gebruikt op een gemakkelijk bereikbare plek, zoals ooghoogte. Dit bespaart tijd en voorkomt dat je andere items moet verplaatsen om erbij te kunnen.

4. Maak gebruik van plankverdelers: Om je kast netjes te houden en ruimte te besparen, kun je plankverdelers gebruiken om items rechtop te houden, vooral voor blikjes en potten. Denk aan een soort boekensteunen. Plak eventueel schilderstape op de planken om aan te geven waar producten horen te staan en hoeveel ruimte ze in mogen nemen.

5. Houd een inventaris bij: Noteer de items die je in je voorraadkast hebt en houd het bij. Dit helpt je om te weten wat er op is en voorkomt dat je onnodige items koopt.

Wat je precies moet bewaren in je voorraadkast hangt af van je persoonlijke voorkeuren en leefstijl. Over het algemeen zijn hier enkele items die vaak in een goed gevulde voorraadkast te vinden zijn:

1. Granen en peulvruchten: rijst, pasta, quinoa, linzen, bonen etc
2. Ingeblikte goederen: tomatenpuree, groenten, fruit, visconserven, soepen
3. Olie en azijn: olijfolie, plantaardige olie, balsamicoazijn, appelciderazijn
4. Kruiden en specerijen: zout, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder, oregano, etc.
5. Meel en bakbenodigdheden: bloem, suiker, bakpoeder, bakolie etc
6. Conserven: pindakaas, jam, honing, chocoladepasta, etc.
7. Snacks: chips, crackers, noten, popcorn, droge worstjes etc.
8. Ontbijtgranen en havermout: cornflakes, muesli, havermout, etc.
9. Drankjes: koffie, thee, bouillonblokjes, vruchtensap, mineraalwater etc.

Controleer minimaal eens per jaar je hele voorraad, en plan regelmatig maaltijden in met spullen die richting uiterste houdbaarheidsdatum gaan.

 

voorraadkast.jpeg

You have no rights to post comments