header 2018 def
doneer
 
 

26 oktober: Medicijnen  

Afgelopen week ruimde ik bij een cliënt een kastje op waar allemaal toiletspullen en medicijnen in zaten. Veel was over de datum, en het stond allemaal door elkaar. Een mooie aanleiding om vandaag met dit onderwerp aan de slag te gaan. Kies maar of je voor je toiletspullen of je medicijnen gaat. En je kent de routine inmiddels hè? 

Ik zal de medicijnen als voorbeeld nemen. Haal alles tevoorschijn: alle medicijnen uit het hele huis en uit je tas of waar je ze dan ook bewaart. Sorteer eerst op de houdbaarheidstermijn. Alles wat echt over datum is, breng je naar je apotheek of de milieustraat. Haal je persoonsgegevens eraf. Sorteer daarna op onderwerp: pijnstillers, verkoudheid-medicatie, hoestdrankjes, oordruppels, medicatie op voorschrift. Heb je nog genoeg of moet je nu bijhalen of bestellen? Maak daar meteen een lijstje van. 

Maak een klein doosje of tasje met medicatie voor onderweg en stop die in je handtas. Ik vind het zelf altijd prettig om pijnstillers en medicatie die ik bij maaltijden moet innemen bij me te hebben, voor onverwachte omstandigheden. Deel je medicijnkastje of -doos in. Berg hem tenslotte op buiten bereik van kinderen en huisdieren. 

Vooral vloeibare medicijnen hebben echt een houdbaarheidsdatum waar je niet licht over moet denken, maar ook pillen verliezen hun werking na verloop van tijd. Neem geen risico, je wilt niet ziek(er) worden van je medicijnen, toch? 

Wat betreft toiletspullen: als het niet lekker meer ruikt, wil je het dan nog gebruiken? Van doucheschuim of shampoo kun je dan altijd nog een schoonmaakmiddel voor je douchecabine maken. Vloeibare make-up die langer dan een half jaar open is of monstertjes zonder datum kun je beter wegdoen, dat wil je niet meer op je gezicht of rond je ogen smeren! 

You have no rights to post comments