header 2018 def
doneer
 
 

30 oktober: De was  

Een gecombineerde vraag vandaag: hoe krijg je vergeelde vlekken uit wit textiel en hoeveel wasmanden zijn handig en waar laat je ze dan? 

Voor de vergeelde vlekken moest ik zelf ook op zoek op internet en ik kwam hier uit. Wees voorzichtig met uitproberen, ga van milde middelen naar sterker of chemischer als het niet meteen lukt. 

En de wasmanden…dat is heel persoonlijk. Hoe ver ga je met voorsorteren van de was? De meest gebruikte manieren waren vroeger in elk geval witte was, bonte was, fijne was. Maar wie heeft er nog alleen maar witte lakens en handdoeken en ondergoed? Wij hebben zelf twee wasmanden: een voor beddengoed en handdoeken e.d., de ander is voor de rest, de bonte was. Ze staan op de badkamer, en ik zet er meestal een plastic wasmand naast om een beetje te sorteren. Een korte was voor t-shirts en kleding die niet zo erg vuil geworden is. Een normale was voor spijkergoed, sportkleding en ondergoed. Lingerie gaat in een wasnetje bij de korte was. En natuurlijk let ik wel op nieuwe kleding en verkleuring. 

Maar wat als je niet zoveel ruimte hebt voor wasmanden? Het zijn natuurlijk ook ondingen die veel ruimte innemen. Denk eens in de hoogte. Bij een bekend blauw-geel warenhuis hebben ze stapelbare wasmanden met een klep, of met uitschuifbare manden. Je kunt een waszak overwegen voor droge vuile was. Je kunt de wasmachine (en droger?) omhoog plaatsen en de ruimte eronder gebruiken voor wasmanden, of je maakt juist een plank erboven waar je wasmanden op kunt zetten (minder handig bij een bovenlader). Er zijn wastafel-ombouwkasten met daarin wasmanden verstopt. En heb je écht heel weinig ruimte: overweeg dan een of meer compacte wastassen. Hang ze aan haken boven elkaar. Verzamel per tas één lading was, en je weet precies wanneer wat aan de beurt is.  

Zit je gouden tip hierbij? Of heb jij nog een goed idee om te delen? We horen het graag! 

You have no rights to post comments