header 2018 def

D'ruitdaging is een jaarlijks terugkerende ludieke, vrolijke en motiverende manier om in een maand afscheid te nemen van overbodige spullen. Het blog van Yourganize vind je hier.

Hoe werkt het?

In de maand oktober staan op de website en op de Facebookpagina van Yourganize dagelijks heel concrete, kleine opdrachten om spullen te ordenen, sorteren of weg te doen. Alles wat je dan niet meer wilt, niet meer mooi vindt of wat te klein/groot of overbodig is, breng je naar een goed doel of de kringloop. Alles wat kapot, vies of écht niet meer geschikt is om door te geven, gooi je (liefst op een verantwoorde manier) weg. Het gaat bij deze actie nadrukkelijk om gebruiksartikelen, die je langere tijd in huis hebt. De krant van gisteren telt bijvoorbeeld niet, maar een kapotte sok wel. Oud glas telt niet, maar een conservenblik dat ruim over de datum is, weer wel.

Spelregels

Meedoen aan D'ruitdaging is eenvoudig, want er zijn maar drie spelregels:

  1. Je volgt de dagelijkse berichten op de website of op de facebook pagina.
  2. Heb je tijd en zin, en kun je wat die opdracht? Dan voer je 'm uit. Kun je er niks mee? Niet getreurd, de dag erna komt er een nieuwe opdracht.
  3. Voel je niet schuldig als het niet lukt, of als je een dag of paar dagen overslaat. Je hoeft niks, er wordt niet gecontroleerd ;-)

Bij vragen: stuur me een mailtje of plaats een berichtje op mijn Facebookpagina en je krijgt zo snel mogelijk antwoord.

Geschiedenis

In 2010 is deze actie voor het eerst gestart. D'ruitdaging duurde toen vier maanden en de 64 deelnemers spanden zich in om zoveel mogelijk spullen die niet meer van nut waren, de deur uit te werken. Het resultaat was indrukwekkend: ruim 13.000 dingen vonden hun weg naar een nieuwe gebruiker, kwamen terecht bij een goed doel of belandden in de kliko als ze te oud, vies of kapot waren.
In 2011 deden al 156 mensen mee, uit heel Nederland en zelfs uit het buitenland. De opzet was een beetje veranderd: in plaats van vier maanden, duurde D'ruitdaging de hele maand oktober. Van 72 deelnemers hoorden we de uiteindelijke score: 14.785 overbodige spullen gingen het huis uit. Een geweldige prestatie, waar de deelnemers heel trots op mogen zijn. In 2012 hadden we 372 deelnemers, die samen 37.116 spullen het huis uit hebben gewerkt. Stel je eens voor wat voor een berg dat is!!! In 2013 waren er ongeveer 1000 deelnemers die ruim 84.000 dingen lieten gaan. In 2014, het 1e lustrum, deden er bijna 2000 deelnemers mee en gingen er 90.400 spullen het huis uit. In 2015 hadden we bijna 2500 deelnemers en voor 2016 zijn we ook die grens weer ruim gepasseerd. Omdat ik vanaf 2017 geen mailadressen meer noteer, durf ik niet te zeggen hoeveel deelnemers we in na 2017 hadden, maar ik vermoed dat we richting de 3000 deelnemers zijn gegaan. En elk jaar doen er weer nieuwe mensen mee en zijn er trouwe deelnemers vanaf het begin.

Samen spelen?

Veel deelnemers hebben verteld dat het leuk was om samen met familie, vrienden of collega's mee te doen aan D'ruitdaging. Samen meedoen motiveert enorm. Weet dat je in elk geval niet de enige bent, er is op de FB pagina altijd wel iemand om wat aan te vragen of tegen te vertellen.

Logo

druitdagingHet logo van D'ruitdaging is een hebberige eekhoorn. Eekhoorns verstoppen hun voedselvoorraad vaak en kunnen later niet alles meer terugvinden. De waarde vergaat, het wordt onbruikbaar. De vergelijking met alle overbodige spullen in huis is hiermee denk ik duidelijk. Deelname aan D'ruitdaging kost niets, maar de resultaten zijn onbetaalbaar!

 

 

Meedoen?

Je hoeft je niet op te geven. Je hoeft alleen maar een like te geven aan de Facebook-pagina van Yourganize. Of je klikt op je klikt op het oranje logootje van D'ruitdaging op de website van Yourganize (helemaal rechtsonder, ónder het twitter-vogeltje). Je krijgt dan dagelijks een update als er iets nieuws is geplaatst.