bg header aangepast
Beste D'ruitgedaagden,
 
Als bedenker van deze opruimactie sta ik, net als heel veel onder jullie, te trappelen om te beginnen. Ik heb al van alles gedaan qua opdrachten, omdat ik natuurlijk elke dag een opdracht de deur uit moet doen. Alle berichten staan al klaar in mijn mailprogramma, ingepland voor Facebook en op mijn D'ruitdaging-blog op de website. En naast D'ruitdaging heb ik mijn gewone klanten nog om mee te werken en een paar trainingsdagen in het vooruitzicht. En omdat mijn agenda ook meer onderwerpen bevat dan D'ruitdaging, wilde ik het even met jullie over nevenactiviteiten hebben.
 
Want laten we eerlijk zijn: we hebben het waarschijnlijk allemaal ook druk met familie, werk of andere dingen. Of we hebben door omstandigheden of ziekte minder energie. D'ruitdaging is hartstikke leuk (natuurlijk!), maar soms zit je werk of "het leven" je even in de weg om er vol voor te gaan. Ga je daar niet schuldig over voelen. Kun je een dag niet meedoen: prima. Dan pak je het de dag erna weer op en nee, je hoeft niet in te halen wat je gemist hebt. Spreekt een opdracht je niet aan of is ie gewoon niet van toepassing? Ook prima, dan doe je een dag niks óf je kijkt om je heen en mikt vijf dingen weg die je in de weg liggen.
 
Heb je energie en tijd over? Dan is het natuurlijk verleidelijk om nog "even" door te gaan. Misschien zie je een hoekje dat je al lang een doorn in het oog is,  misschien bedenk je zelf een klusje omdat je zo lekker gemotiveerd bent. Dat mag uiteraard. Maar hoeveel energie en tijd je ook hebt: maak er geen uitputtingsslag van. Daar is de maand oktober te lang voor, en bovendien komt er, als je mee wilt doen, ook nog een vervolg met D'ruitbreiding van november tot en met augustus. Ik wil gewoon niet dat je afbrandt. Is je klusje klaar, en wil je écht  nog even verder? Zet dan desnoods een kookwekkertje op 15 minuten om er zeker van te zijn dat je je tijd in de gaten houdt!
 
D'ruitdaging is bedoeld als "grapje", om je een steuntje in de rug te geven, het is geen zweep om je genadeloos op te jagen, geen wedstrijd om het eerst bij de eindstreep te zijn. We willen allemaal de finish halen en een leuke score hebben, maar niet tegen elke prijs. Afgesproken?
 
Met opgewekte groet,

Hilde Verdijk, CPO-CD® , MRPO®
Professional Organizer

Vandaag heb ik veel tijd besteed aan de laatste nog niet verwerkte mails (toch nog dik 200) over D'ruitdaging 2014. Het waren de antwoorden op vijf vragen over de inhoud, de belangstelling om in 2015 weer mee te doen (heel veel keren een enthousiast "JAAAAAAA"), de beleving, de tips en ideeën en veel mooie verhalen. Er is voor mij ontzettend veel nuttige informatie uit gekomen.

Ik heb hierdoor een lange lijst met tips kunnen maken: over de duur van de actie, over een "mannen-editie" of "mannen-opdrachten", over de lay-out van de mailtjes, over de nadenk-opdrachten, over tijdmanagement, uitstelgedrag, opruimen met kinderen, het teveel-of-te-weinig-administratie-opdrachten en nog veel meer. Ik kan je beloven dat er dit jaar véél met jullie suggesties gaat gebeuren.

Daarnaast kwamen er nog meer verhalen los over de uitwerking van D'ruitdaging. Verhalen waar ik af en toe mijn ogen bij af moest vegen, van het lachen, maar soms ook van diepe ontroering. Dat mensen die het om allerlei redenen moeilijk hebben, zoveel steun kunnen hebben aan een opruimactie had ik nooit durven denken. Van geredde relaties door het opruimen en loslaten van spullen, tot oplevende energie bij soms ernstig zieke deelnemers. De opluchting om de bereikte resultaten spat van het scherm. Dank voor jullie openhartigheid!

Op zaterdag 7 februari schuift hier thuis een groepje enthousiaste deelnemers aan voor een ochtend brainstormen. Ik ga hen mijn nieuwe ideeën voorleggen, luisteren naar hun feedback, en (indien mogelijk) gebruik maken van hun spontaan aangeboden hulp. D'ruitdaging wordt erg groot om in mijn eentje te behappen, en er zijn nog veel manieren om het verder te vergemakkelijken door automatisering bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat ik mijn aandacht meer aan de boodschap kan schenken, in plaats van aan de verpakking.

Het is in elk geval duidelijk dat het dit jaar ánders gaat. Een opsplitsing van het programma, voor diegenen die voor de korte snelle acties gaan, en diegenen die méér willen. Daar horen jullie dit voorjaar meer over natuurlijk. En wees gerust: de persoonlijke noot blijft!

Als het goed is, heb ik nu ook alle namen uit mijn adressenlijst verwijderd, van die mensen die aangaven in 2015 niet meer mee te willen doen. Door de overstelpende hoeveelheid mail kan het natuurlijk gebeuren dat ik een afmelding heb gemist. Laat me dat dan alsjeblieft even weten, zodat ik het meteen kan rechtzetten.

Het Kompas

yourganize kompasHet Administratie-Kompas is een handzaam boekje, waarin je alle essentiële informatie over je huis, huishouden en huisgenoten bundelt.Alle gegevens zijn in een ogenblik te vinden. Handig voor jezelf, maar onmisbaar in geval van nood, als een ander zijn weg moet vinden in jouw administratie.

Meer info? Klik hier

 

D'ruitdaging

druitdaging
D'ruitdaging is een ludieke, vrolijke en motiverende manier om overbodige spullen je huis uit te werken. In de maand oktober krijg je dagelijks een kleine of grotere opdracht om je te helpen afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt. Het is een jaarlijks terugkerend evenement en de deelname is gratis. Meer lezen?

 

Yourganize Yournaal

tip

Het Yourganize Yournaal is vanaf 2006 een bron geweest van handige tips, top-tien lijstjes, achtergrondinformatie over organizing en de nieuwste diensten van Yourganize. Per 1 mei kun je je niet meer apart abonneren. Toch op de hoogte blijven? Klik dan op de RSS-feed (oranje icoontje rechtsboven op de homepage) of like de Facebook pagina van Yourganize. Lees hier de artikelen die in de afgelopen periode geplaatst zijn.