header 2018 def
doneer
 
 

Elke week laten wij onze boodschappen bezorgen. Dat is voor ons praktisch: ik hoef de boodschappen alleen maar uit de kratten te halen en in de kast te zetten. Haal ik mijn boodschappen in de winkel, dan moeten ze van het schap in de kar, van de kar op de loopband, terug in de (tassen in de) winkelkar, in de auto getild en naar binnen gedragen en opgeruimd. Zo heb ik elk ding al snel zes keer in mijn handen gehad of getild, en met fibromyalgie is dat best een zware belasting.

Er zit nóg een voordeel aan online winkelen voor mij: ik kom minder in de verleiding om allerlei lekkers mee te nemen dat niet op het lijstje staat. Sinds vorig jaar bij mij diabetes 2 werd vastgesteld, is het nóg belangrijker om gezond te eten. Online boodschappen doen stelt mij niet bloot aan allerlei geuren en prikkels, waardoor ik zou kunnen bezwijken en verkeerde dingen meeneem. De geest is wel sterk, maar de rest niet altijd. Ik heb ook een standaard boodschappenlijst die ik naloop bij het bestellen, en daar staan géén koekjes, chips of chocola op. Ook die standaardlijst helpt me om verstandige keuzes te maken.

Omdat ik evengoed maar een mens ben, belandt er toch wel eens wat lekkers in mijn virtuele boodschappenkarretje. Dat is geen probleem, als ik maar zorg dat ik dat lekkers er ook weer uitgooi vóór ik de bestelling definitief maak. Er is namelijk een moment waarop je niets meer kunt wijzigen aan je boodschappen. Tot die tijd gooi ik onbekommerd chips of chocola in mijn karretje, en haal ze er op een later moment weer uit. Als ik voel dat ik dat lastig ga vinden, vraag ik of mijn jongste de lijst even na wil lopen en er de "gevaarlijke" zaken uitgooit. De dingen die hij lekker vindt en die ik voor hem bestel (droge worstjes of koreaanse noodlesoep), vind ik echt niet te eten, dus dan is er geen risico dat ik me aan zijn lekkers vergrijp.

Zo had ik ook mijn paasboodschappen al besteld voor komend weekend. Dit keer wél met chocolade eitjes en twee chocolade paashazen. Zo groot als onze kinderen zijn, 17 en bijna 25, vind ik het nog te leuk om dat over te slaan. Met opzet had ik de rest van de chocola beperkt gehouden: één zakje met melkchocolade eitjes, en een nog kleiner zakje met iets crispy-achtigs en framboos.Verder veel verse groenten en fruit, salades, vis en gezonde hapjes bij de borrel. Daar kwam ik goed mee weg, dacht ik.

Tot vanmorgen onze allerliefste huishoudelijke hulp binnenwandelde, met een reusachtige zak met lekkers: chocolade eitjes, toffees, en heerlijke zelfgebakken koekjes. Dat doet ze elk jaar met Pasen en Kerst. Ik heb er maar om gelachen, en in gedachten een keer diep gezucht.

Een jaar met corona heeft op Yourganize ook impact gehad. Cliënten zetten afspraken tijdelijk in de pauzestand, een enkele cliënt viel helemaal weg, trainingen werden verschoven en nog een keer verschoven of uiteindelijk online gegeven. Toch rookte de schoorsteen gewoon door, en hoefde ik gelukkig geen beroep te doen op steun van de overheid. De tijd die vrijkwam stak ik deels in opleiding, deels in rust na een paar heel drukke jaren. Eigenlijk was het wel lekker zo: gewoon tijd kunnen nemen om nieuwe dingen te ontwikkelen óf gewoon met een boek op de bank te ploffen en een middag te lezen. Daar nam ik eigenlijk zelden de tijd meer voor.

Maar toch...na een jaar was de krimp in werk toch wel duidelijk merkbaar. En juist toen ik me ging afvragen hoe ik dat kon veranderen, rinkelde de telefoon. Een nieuwe cliënt die hulp zocht bij het opruimen van haar woning na een periode van ziekte. Een "oude" cliënt die na jaren belde en om advies vroeg bij een verhuizing. Een telefoontje van een woningbouwvereniging met het verzoek om training over hoarding te geven. Een gemeente die gebruik wil maken van mijn kennis en ervaring met hoarding en complexe situaties en een pilot-project wil starten. Het was een tijdje eb, en nu wordt het weer (over)vloed.

Daarnaast hoop ik binnenkort ook weer gewoon bij een aantal cliënten langs te kunnen als de maatregelen het toelaten of als we aan de beurt zijn geweest voor de vaccinatie. Kortom: ik héb me niet verveeld in het afgelopen jaar, en ik hoef me de komende tijd ook niet te vervelen. Dat is iets om heel dankbaar voor te zijn.

Getij, Oever, Kust, Oceaan, Zee, Rotsen, Strand, Water