bg header aangepast

Het was vandaag weer Barend-dag. Ik kijk er elke keer naar uit. We beginnen de afspraak altijd op ongeveer dezelfde manier. Een hand, een begroeting, een minuut of 5 even kletsen op de bank ("Hoe gaat het?""Nou goed." "Wat gaan we doen vandaag?" "Zullen we maar verder gaan waar we gebleven zijn?") en dan lopen we achter elkaar aan naar onze werkplek. Dat is al een paar weken de zolder. Het woord "vol" beschrijft nog niet goed genoeg hoe het er daar uitzag.

Maar inmiddels zijn we een aantal weken verder. Er ontstaat meer en meer loopruimte op de vloer. De hoge stapels dozen worden één voor één lager. Soms zucht Barend een keer diep: "tjongejonge, wat héb ik toch allemaal bewaard. En waarom eigenlijk?" Soms krijgt ie het benauwd, is een doos toch nog net even te lastig om op dat moment aan te pakken. En soms, zoals vandaag, gaat hij als een diesel door. Afvalzakken en dozen met oud papier worden in vlot tempo gevuld. De stapel af te voeren spullen wordt hoger en hoger. Die ga ik binnenkort een keer halen met mijn inhuur-kracht, een sterke spierbundel die alle dozen de trappen afsjouwt en afvoert naar de milieustraat. Dat mag Barend van mij niet zelf doen vanwege zijn gezondheid, en ik kan het zelf ook niet.

Barend zegt: Wat is er nog veel om te doen hè? Ik vraag hem of hij ook beseft hoeveel er al gedaan is, hoeveel ruimte er al gemaakt is en wat er allemaal weg is. Hij zegt: "dat komt allemaal door jou. Als jij er bij bent, kan ik veel meer. Dan wordt het gemakkelijker om besluiten te nemen". En nee, hij voelt zich niet gedwongen. Ik kijk ook wel uit, dan zou ik mijn werk niet goed doen.

En tegen het einde van onze afspraak, als hij ziet wat er nog uitgezocht moet worden in die ene hoek en dat hij nu al weet dat dat bijna allemaal weg mag, zegt Barend ineens: "ik ben hier zó blij mee. Ik vind het best moeilijk af en toe, maar het lucht me zo ontzettend op om dit te doen."

Ik schiet vol. Wat is deze man al ver gekomen, wat ben ik trots op hem en blij. Een dag met een gouden randje in het boek van een organizer.

Ze ziet eruit als een schattig kleuter-engeltje. Maar ze ontpopte zich als een woedend vuurspuwend mini-draakje toen haar moeder voorstelde om het houten hobbelpaard, waar kleutertje echt te groot voor was, weg te geven aan een ander kind. Luid protest (understatement!), terwijl ze het paard uit de handen van haar moeder rukte. Zelfs dat deed ze schattig ;-)

Uiteraard was het hobbelpaard met onmiddellijke ingang het allerliefste speelgoed dat ze ooit had gehad. Ze klom erop en begon verwoed te schommelen. Maar tsja....ze was toch écht te groot. De blokkeerhoutjes, die er voor moeten zorgen dat kind en paard niet over de kop gaan, krasten over de vloer, ze kon niet lekker schommelen, en dat maakte haar eigenlijk nog veel bozer. Onbewust besefte ze denk ik wel dat moeder gelijk had, maar toch mocht het paard niet met mij mee naar de speelgoedbank. En dat is prima, als je zo klein bent, hoef je nog niet logisch te kunnen redeneren en weloverwogen te besluiten. Het paard mocht nog even blijven.

Zo werkt het niet alleen bij kinderen. Ook bij volwassen cliënten, die soms na jaren weer een verloren schat terugvinden, treedt dit mechanisme op. Zó blij dat ze iets weer terug hebben, ook al is het jaren niet gebruikt, niet meer nodig, niet meer mooi, eigenlijk zelfs niet meer gewenst...en dan toch niet los kunnen laten.

Nou ja. Misschien volgende week dan. Als ze zich een bult geschommeld hebben en inmiddels een nieuw favoriet stuk speelgoed hebben teruggevonden!

Het Kompas

yourganize kompasHet Administratie-Kompas is een handzaam boekje, waarin je alle essentiële informatie over je huis, huishouden en huisgenoten bundelt.Alle gegevens zijn in een ogenblik te vinden. Handig voor jezelf, maar onmisbaar in geval van nood, als een ander zijn weg moet vinden in jouw administratie.

Meer info? Klik hier

 

D'ruitdaging

druitdaging
D'ruitdaging is een ludieke, vrolijke en motiverende manier om overbodige spullen je huis uit te werken. In de maand oktober krijg je dagelijks een kleine of grotere opdracht om je te helpen afstand te doen van spullen die je niet meer nodig hebt. Het is een jaarlijks terugkerend evenement en de deelname is gratis. Meer lezen?

 

Yourganize Yournaal

tip

Het Yourganize Yournaal is vanaf 2006 een bron geweest van handige tips, top-tien lijstjes, achtergrondinformatie over organizing en de nieuwste diensten van Yourganize. Per 1 mei kun je je niet meer apart abonneren. Toch op de hoogte blijven? Klik dan op de RSS-feed (oranje icoontje rechtsboven op de homepage) of like de Facebook pagina van Yourganize. Lees hier de artikelen die in de afgelopen periode geplaatst zijn.