header 2018 def
doneer
 
 

Het lijkt heel tegenstrijdig: vooruitgaan door pas-op-de-plaats. En toch werkt het.

Uit eigen ervaring deel ik graag het volgende voorbeeld. Sinds enige tijd train ik met een runningtherapeut. De uren op de hei en in het bos zijn goed voor mijn conditie en uithoudingsvermogen en ik werk op die manier toe naar mijn doel: Mount Snowdon in de zomer van 2016. Het helpt ook bij de balans tussen mijn werk en privé, want in mijn enthousiasme draaf ik wel eens erg door. De trainingen bestaan uit wandelen op verschillende ondergrond met tempoversnellingen van bepaalde lengte. Het valt niet altijd mee en de trainer is enthousiast, bevlogen, meelevend maar ook tamelijk meedogenloos (ja toch, Wout?), maar ik voel me altijd geweldig na afloop.

De maand mei echter was tot nu toe érg druk. Een paar flinke meerdaagse klussen, wat spanning op andere vlakken en ik kwam er niet toe om mijn loop-huiswerk helemaal te doen zoals het moest. Alle reserves waren gewoon op, het zat er niet in. Wat deed mijn trainer dus afgelopen maandag? Geen woeste training met nóg meer zweetdruppels. Hij liet me uitrazen en vertellen, schakelde een paar tandjes terug wat betreft het huiswerk, zodat ik de komende twee weken eerst een stap terug doe en dan (versneld) weer kan opbouwen. Een soort pas-op-de-plaats dus. Herstellen, tot rust komen, de accu opladen en dán weer vol aan de slag.

Bij mijn cliënten werkt het soms ook zo. De meesten krijgen na afloop van een sessie een beetje huiswerk van me. Ze werken dan zelfstandig verder aan een deel van het huis dat nog niet helemaal op orde is bijvoorbeeld. Maar soms zit er van alles in de weg. Tussen twee afspraken breekt de spreekwoordelijke hel los en zit hun hoofd gewoon vól of zijn de prioriteiten ineens heel ergens anders komen te liggen. Bij mijn volgende afspraak heeft het dan weinig zin om domweg door te gaan op eerder afgesproken werk. In plaats daarvan laat ik de cliënt praten en help bij het zoeken naar oplossingen. Soms is dat al voldoende om weer vooruit te kunnen. Soms is het handiger om even een eenvoudig klusje aan te pakken. Maar we jakkeren niet dom door, omdat we een bepaald doel willen halen, zoveel vierkante meter willen opruimen. Het werk als organizer gaat immers écht eerst om de mensen, en dan pas om de dingen.

Pas-op-de-plaats: één van de manieren om toch vooruit te komen!

Reacties   

#1 Runningtherapeut Wou 15-05-2014 20:59
Beste Hilde,
Beide ruimen wij op om ruimte te maken voor persoonlijke ontwikkeling. Touche. Ik ben trots op je. Ga zo door en blijf schrijven. En als het goed loopt gaat het lopen ook goed

You have no rights to post comments