header 2018 def
doneer
 
 

Hebben is fijn. Hebben is lekker. Hebben is soms ook gewoon nodig.

Een dak boven je hoofd, een bed om in te slapen, eten op tafel, kleren aan je lijf. Logisch. Als je dat hebt, kun je functioneren, zijn veel zorgen opgelost.

Maar teveel hebben, of teveel wíllen hebben, is wél een probleem. Denk aan de drang om geld uit te geven om je eigenwaarde op te krikken, of om een slechte bui "weg te kopen". Iets moeten hebben om mee te kunnen doen met de rest, alsof je anders niet de moeite waard bent. De kick van het kopen al snel zien omslaan in teleurstelling over je eigen zwakte, en dan als troost een nieuwe kick gaan halen in de winkel. Zoveel geld uitgeven aan verzamelingen of trends, dat je financieel in de problemen komt.

En dan natuurlijk de mensen die zoveel spullen hebben, dat ze eronder gaan lijden. Dat ze niet meer in hun eigen bed kunnen slapen, geen ruimte op tafel meer kunnen vinden om hun eten op te zetten, zulke bergen kleren hebben, dat de keuzestress verlammend werkt, en zo weinig ruimte over in huis, dat er geen plek meer is voor familie of vrienden. Er wordt veel over geschreven (zie artikel in Trouw) en dat is prachtig. Want hoe meer mensen weten hóe immens groot het probleem is voor de lijdende voorwerpen van "hebben", hoe beter! Als het maar leidt tot begrip en compassie, en een uitgestoken hand.

 

You have no rights to post comments