header 2018 def
doneer
 
 

Voor veel mensen staat de zomervakantie voor de deur. Ook hier klopt ie al zachtjes aan, ik voel de kriebels en heb zin in een paar ontspannen weken. Het is nu een onrustige tijd. Oudste is geslaagd, in afwachting van diploma, is op zoek naar een kamer, verheugt zich op het studentenleven. Zijn vertrek zal eerst heel veel drukte meebrengen, en daarna een gat achterlaten. Jongste zit nog in de tijd van schoolreisjes, sportdagen, knutselprojecten, rapport, en alle gebruikelijke onrust van die laatste schoolweken. Al die buiten-de-regelmaat-om-dagen maken ons allemaal sneller moe dan normaal. Omdat er in onze familie ook nogal wat zorgen zijn, is een periode van rust des te meer welkom.

Tegelijk is er de jaarlijks terugkerende onrust van "van alles willen afmaken" voor de vakantie. Alsof je een onomkeerbare drempel overgaat, en het "nu of nooit" is voor die ene klus. Alsof je mailbox er na de vakantie niet net zo goed uitziet alsof er een bom is ontploft. Alsof je na terugkomst een blanco lei hebt en eindelijk eens écht met tijdmanagement aan de gang gaat, zodat jij de baas over je agenda blijft.

Natuurlijk werkt het niet zo. Je moet niet alleen op de vakantie wachten om tijd vrij te maken voor ontspanning, voor bijtanken, voor rust, en voor elkaar. Dat moet je vooral ook tussendoor doen. Ik voel die onrust uiteraard ook. Ik wil ook nog wel een paar contracten binnenhalen voor ik op vakantie ga, niets fijner dan weten dat je weer werk hebt in het najaar. ik wil mijn mailbox ook leeg hebben, het bureau opgeruimd en mijn agenda compleet op orde.

Maar nú ben ik even moe. Ik doe vandaag nog een paar broodnodige klusjes, en vanmiddag ga ik bijtanken. Met een boek of quiltspullen in de tuin, een eindje lopen, naar de wolken kijken, langzaam en diep ademhalen en ontspannen. Dan kan ik voor de vakantie waarschijnlijk nog best een paar klussen afwerken of in gang zetten, maar alleen de belangrijkste. De rest zie ik wel terug als ik er aan toe ben. En die gedachte geeft al een beetje een vakantiegevoel.

You have no rights to post comments