header 2018 def
doneer
 
 

Gisteravond las ik in het boek "Je leven schrijven" van Julia Cameron een alinea die mijn gedachten op hol lieten slaan. Ze schrijft: "De eerste truc die ik op dit moment in praktijk breng, is gewoon beginnen waar je bent. Het is een luxe om in de stemming te zijn om te schrijven. Het is een zegen, maar het is geen noodzaak. Schrijven is als ademen-het is mogelijk dat goed te leren, maar waar het om gaat is dat je het hoe dan ook doet."

Als organizer zie ik meteen de link met orde scheppen, structuur aanbrengen, ruimte maken in huis. Ik hoor nogal eens "maar ik weet niet waar of hoe of wanneer ik moet beginnen". Voor die mensen horen er blijkbaar bepaalde regels bij opruimen: pas als daaraan voldaan wordt, kunnen ze aan de slag. Ze wachten liever op de perfecte omstandigheden of kennis, dan dat ze gewoon de mouwen opstropen en al struikelend aan de slag gaan.  En natuurlijk zijn er prima opruimstrategie├źn en werkt strategie A beter bij mevrouw X dan bij mevrouw Y en heeft iemand met ADHD meer baat bij truc C dan iemand zonder ADHD. Maar daar gaat het dus niet om.

Hoe klungelig, onbeholpen, voorzichtig, enthousiast ook: beginnen is belangrijker dan meteen alles volgens de regels doen. Dat perfectionisme werkt je tegen. Inzicht in opruimen, training in tactieken, tien organizingboeken lezen, een complete cursus volgen: het is allemaal prachtig, maar zolang je er niets mee doet, ben je nog geen stap verder in je huis. Zolang je niet begint, weet je ook niet precies waar je op vast loopt. Pas als je ervaart dat je op een bepaalde manier niet meer verder komt, kan het zinvol zijn een professional organizer in te schakelen.

Opruimen is als schrijven is als ademen. Je kunt (met uitzondering van ademen!) wachten tot je in de juiste stemming bent, maar het is geen noodzaak. Elk stapje dat je zet, brengt je dichter bij je einddoel. Dus: adem in, adem langzaam uit. Kijk rond in de ruimte waar je nu bent. Wat is het eerste dat je stoort qua wanorde? Stroop je mouwen op en ga vijf minuten aan de slag. Dan heb je de eerste slag alweer gewonnen!

Reacties   

#1 Debora 27-09-2014 09:19
Herkenbaar! Fijn zo'n spiegel :-) en tegelijk ook een soort geruststelling dat het dus niet alleen iets is wat ik heb/ervasr. Ik zie mogelijkheden nu!

You have no rights to post comments