header 2018 def
doneer
 
 

De dochter van een vrouw die aan hoarding lijdt, merkte op dat haar moeder zo ongelofelijk traag is als ze in huis bezig is. Elke beweging lijkt uren te duren, elke beslissing duurt nog langer in haar beleving. Ze vroeg zich af hoe dat komt. Allereerst is de dochter een kordate snelle beslisser, die zo geleden heeft onder haar moeders gedrag, dat zij zelf een zeer nuchtere, zakelijke verhouding heeft met haar eigen spullen. Juist door haar moeizame, bij vlagen gewelddadige verleden in een huis dat praktisch onbewoonbaar was door verzameldwang, raakt ze sneller geïrriteerd door het trage handelen van haar moeder. "Gooi die troep toch weg", denkt ze, terwijl ze tegelijk beseft dat het zo niet werkt. En het werkt al helemaal niet als zij als dochter in haar eentje het huis leegruimt.

Maar ze ziet ook iets anders in de traagheid. Haar moeder lijkt in slow motion te bewegen. En zo'n typische traagheid schijnt vaker voor te komen onder mensen met verzameldwang. Ze zijn laat bij afspraken, langzaam in het afmaken van taken. Dat komt door de moeite die problematische verzamelaars hebben met het nemen van beslissingen, om niet te zeggen dat ze bij vlagen compleet besluiteloos zijn. Elke beweging en elke afweging moet onder de loep genomen worden. Soms ook uit fysieke redenen: in een overvol huis kun je niet snel bewegen! Maar er is ook vaak sprake van perfectionisme en angst. Neem ik wel het juiste besluit? Zijn er nog meer kanten aan deze zaak? Weet ik zeker dat ik alle informatie heb om nu een goede beslissing te nemen? Wat gebeurt er als ik een foute beslissing maak? Wat voor vreselijke dingen zouden er kunnen gebeuren? Wie doe ik te kort als ik dit voorwerp of deze informatie laat gaan?

Dat je je deze dingen afvraagt bij officiële papieren, bij erfstukken of kostbaarheden, lijkt logisch. Maar een problematisch verzamelaar heeft deze gedachten ook bij een totaal versleten vest, een lekke voetbal, oude tijdschriften, medische folders of een aangebroken pot jam met schimmel.

De dochter heeft over haar leven een boek geschreven. Ik heb het nog niet uit, ondanks de lange zomervakantie, maar het houdt me wel gevangen. Het is een messcherp relaas van wanhoop, liefde, frustratie, woede en héél kleine stapjes. En soms van het loslaten van de angst om de verzamelaar, omdat je anders zelf geen leven meer hebt. Absoluut de moeite waard.

Jessie Sholl - Dirty Secret, A Daughter Comes Clean About Her Mother's Compulsive Hoarding  (Gallery Books)

 

You have no rights to post comments