header 2018 def
doneer
 
 

Deze week had ik samen met een paar collega's een dag intervisie, in dit geval over hoarding. Tijdens zo'n dag praten we over nieuwe informatie en onderzoeken, over ontwikkelingen op het vakgebied en uiteraard bespreken we ook een casus om een collega verder te helpen (en er zelf ook weer van te leren).

Hoarding is een stoornis die zelden of nooit in zijn eentje voor komt. De cliënt heeft bijna altijd óók last van bijvoorbeeld zware depressie, angststoornissen, add, autisme, zwakbegaafdheid, vormen van dementie, of een obsessief-compulsieve stoornis. Als je met een dergelijke cliënt aan het werk gaat, moet je dus altijd afwegen wát nu het grootste probleem is. Hoarding was in dit geval op het zicht wel het meest prominent aanwezig, maar de twee andere stoornissen waren van ongelofelijk groot belang in de communicatie. Het verminderen van de hoeveelheid spullen in huis is voor de veiligheid en het comfort wel belangrijk, maar als dat op de andere gebieden tot onevenredig veel onrust en angst leidt, moet je de zaken weer net anders aanpakken.

Terwijl we erover zaten te praten, had ik ineens het beeld van zo'n geduldspelletje voor ogen. Je kent ze wel: meerdere kleine metalen balletjes die je in diverse gaatjes moet zien te krijgen. Maar élke beweging van je hand om dat éne balletje op de juiste plek te krijgen, verplaatst meteen ook de andere balletjes weer. Een betere omschrijving van de continue aanpassingen die wij als organizers moetegeduldspelletjen doen in ons werk, kon ik me niet voorstellen.

Nu ben ik met die geduldspelletjes niet zo'n beste. Maar zodra ik bij een cliënt ben, en ik ben daar aan het "jongleren" met alle veranderingen, is dat gek genoeg anders. Omdat het dan niet om mijn eigen onmacht gaat om iets op te lossen, maar om de ander te helpen. Je zweeft als het ware "boven" het probleem, en die afstand geeft rust en meer helderheid.

We hebben de casus van mijn collega van alle kanten besproken en haar een aantal mogelijke strategieën meegegeven om meer vaart in het werk te krijgen. Ik ben benieuwd of zij samen met haar cliënt alle balletjes op de juiste plek gaat krijgen!

 

Reacties   

#1 JannekeBaas 18-10-2014 08:25
Ik weet precies wat je bedoelt! Ik was logopediste en ik behandelde kinderen met neuropschologis che problemen. Je krijgt dan van die brainwaves (inspiratie) waardoor je ineens weet hoe je het aan moet pakken en waar je moet beginnen. Leuk!

You have no rights to post comments