header 2018 def
doneer
 
 

Wat heeft Mark Zuckerberg, de oprichter van Facebook, in vredesnaam met je keukenkastjes te maken? Of met welke andere kast in je huis dan ook? Heel simpel. Ruim een week geleden zette ik een berichtje op Facebook over Mark Zuckerberg. Hij had in een interview een vraag beantwoord waarom hij vrijwel altijd een grijs t-shirt droeg. Hij zei dat hij zo min mogelijk beslissingen wilde nemen, die hem afleiden van wat echt belangrijk voor hem is. Als hij elke dag een kwartier voor zijn kledingkast zou moeten staan om te kiezen of hij die dag een roze,  blauw of gestreept overhemd aan wilde, en met welke das, broek of sokken, nam dat teveel kostbare tijd voor hem in beslag die hij liever ergens anders aan wilde besteden.

Zo denk ik zelf ook over een heleboel kastjes of opbergplekken hier in huis. Ik wil vrijwel blindelings kunnen pakken wat ik nodig heb, omdat zoeken naar iets voor mij verloren tijd is. Zelfs zoiets simpels als een messenblok ziet er bij mij altijd hetzelfde uit. Natuurlijk gaat het niet altijd goed, ik ben geen "opruim-nazi" en we wonen hier met z'n vieren. Het is logisch dat dingen wel eens verplaatst worden, zeker omdat ik niet altijd zelf de dingen opruim, maar mijn man of kinderen. Maar ik vind het zelf wel het prettigst als de dingen die ik zelf het meest gebruik voor het grijpen staan.

Alles op zijn plek en voor alles een plek, een slogan waar veel organizers zich terecht aan vasthouden. Want al zijn we niet allemaal even succesvol als Mark Zuckerberg in onze dagelijkse activiteiten, er zijn wel leukere dingen om te doen dan zoeken naar iets dat je niet kunt vinden.

Reacties   

#5 Hilde 03-02-2015 07:59
Anja: het kan ook zijn dat je zoon een creatievere manier van denken heeft. Lees "Organizing for the Creative Person" maar eens, misschien vallen dan stukjes op hun plek. Dat de "gewone" strategieën niet werken, wil dus niet zeggen dat jij faalt bij het overbrengen van kennis, maar dat hij mogelijk een ándere aanpak nodig heeft/had. Soms komen die inzichten later vanzelf (hier spreekt een ervaringsdeskun dige die haar ouders soms ook tot wanhoop dreef als puber), soms vinden ze de weg naar een organizer. Da's óók prima natuurlijk ;-)
#4 anja van de wetering 01-02-2015 14:59
Het werkte hier prima, tot deze laatste puberzoon. Ik vertelde mijn andere 2 zoons van jongs af aan dat ieder ding op een eigen plekje woonde en dat het heel vervelend voor bv. de sleutels was als ze niet in hun eigen huisje konden slapen. Het werkte echt, maar bij de laatste zoon schijnt niets te werken. Ik denk dat ik maar gewoon moet negeren dat hij altijd alles kwijt is, doe ook geen moeite om hem te helpen zoeken, misschien leert hij het op de moeilijke manier.
#3 Gerrie 29-01-2015 11:49
Ik heb geconstateerd dat mijn leven de laatste tijd overgenomen wordt door het vinden van sleutels, portemonees, enz; (wat ik zonde vind van mijn tijd, maar ik ben behulpzaam) Ikzelf ben zeer georganiseerd en gediciplineerd maar krijg dat
maar niet overgebracht op mijn familie.
#2 Lucia 15-12-2014 07:45
Als ik alleen in mijn huis woonde zou dat werken, maar hier lopen 5 mensen rond... dus ben ik geregeld iets kwijt vooral na het uitruimen van de vaatwasser wat door onze kinderen wordt gedaan. Maar ik probeer het in het hele huis vast te houden, al vinden mijn kinderen me dan soms een zeur :-)
Langzaam aan begint het ook bij hen door te dringen dat het toch wel erg handig is als je sleutels altijd voor het grijpen liggen. Het wordt nog wel eens wat hoor. Stug volhouden maar.
#1 Jantine Urban 19-11-2014 11:28
Ha, hier precies hetzelfde! Vaste plaats voor vaste dingen... Zelfs in de besteklades!

You have no rights to post comments