header 2018 def
doneer
 
 

Onlangs was ik ergens op bezoek en zag daar een nogal koddig beeld op straat. Een overbuurman stond op het punt zijn hond uit te laten. Stoere waterproof jas in jagerskleuren, een leren hoed en stevige leren knielaarzen van een duur merk. Hij kon alle weersomstandigheden aan, en de ruigste terreinen. Feit was alleen dat het prachtig mild herfstweer was, dat we midden in een grote stad op de stoep stonden en dat zijn hondje het formaat had dat kon verdwijnen in het profiel van zijn laarzen. Het beestje kwam nog niet eens boven de stoeprand uit. Waar droomt deze man van? Van een eenzaam huis in de bossen, een forse hond naast zich en bij thuiskomst een loeiende open haard? Van een leven waarin hij moet "overleven" van wat de natuur hem biedt? Hij zag er in elk geval wel stoer uit, maar het plaatje van de werkelijkheid was totaal anders.


Kijk, het kan natuurlijk prima dat hij van mooie kleren en schoenen houdt en dat zijn vrouw (of hij zelf) geen grote hond wil. Maar er zat een dissonant in wat hij liet zien, en dan gaat mijn fantasie meteen met me op de loop. Misschien herken je dit op andere vlakken wel bij jezelf. Je hebt bijvoorbeeld een keuken met prachtige apparatuur of een plank met inspirerende kookboeken, maar maakt eigenlijk alleen maar simpele dingen klaar. Maar in je hart en je dromen kook je de sterren van de hemel. Je koopt veel mooi hobbymateriaal, maar neemt niet de tijd om er iets van te maken. Je salontafel ligt vol met mooie woontijdschriften, die je droom weerspiegelen, maar je voert er niets van uit.

Weet je: doe eens gek komend jaar. Maak een van die dromen waar. Plan tijd in om uitgebreid te koken, om te gaan schilderen of wat je dan ook in het diepst van je ziel wilt doen. Misschien bereik je de toppen van je kunnen wel, en misschien ontdek je dat je een gepassioneerde amateur zult blijven. Da's ook goed. Het kan zélfs zo zijn dat je ontdekt dat jouw dromen mooier zijn dan de werkelijkheid. Durf dan afscheid te nemen van de spullen die bij die droom horen. Misschien kan een ander er wel wat mee, en krijg jij ruimte om een nieuwe droom te leven.

Maar zorg dat het bij elkaar past, wat je belangrijk vindt, waar je je hart en ziel in kwijt wilt. En kijk dan wat je daarvoor nodig hebt. Anders is het zonde van je ruimte en geld, of zie je er toch een beetje uit als die stoere man met dat veel te kleine hondje.

Reacties   

#1 Francisca R. 15-12-2014 12:38
Het plaatje is grappig en je omschrijving ook! En het ´probleem´ dat je aansnijdt zet mij aan het denken, dank daarvoor!
groeten
Francisca

You have no rights to post comments