header 2018 def
doneer
 
 

Tijdens de cursus "Hoarding in mijn familie" sprak ik deze week met mijn cursisten over "helpen zonder te helpen". Voor familie is het vaak heel erg moeilijk om hun vader, moeder, broer, zus of wie dan ook in zo'n vol, vaak gevaarlijk of ongezond huis te zien. Als de contacten goed zijn (en dat is lang niet altijd het geval), doen ze alles wat ze kunnen om de lasten te verlichten.

Voor een zus die niet meer kan koken omdat de keuken te vol is of het fornuis onbereikbaar, brengen ze eten mee. Voor een vader die zijn was niet meer kan doen omdat de bijkeuken tot het plafond volgestapeld staat of de wasmachine niet meer zichtbaar is, draaien ze thuis wasmachines vol, zodat vader in elk geval schone kleren heeft. En hoe tegenstrijdig dit ook klinkt: daarmee help je de problematisch verzamelaar niet. Je maakt het alleen maar mogelijk dat hij of zij doorgaat met het gedrag waardoor de problemen zijn ontstaan. Want: als je zus voor eten zorgt, heb je eigenlijk geen reden om je best te doen de keuken weer bruikbaar te maken. En door het draaien van wassen van je vader ontneem je hem zijn eigen verantwoordelijkheid.

Tijdens de cursus ging het over logeren. Een eenzame, problematisch verzamelende zus werd geregeld door haar broer opgehaald om een paar dagen bij te komen in zijn opgeruimde, frisse huis. Daar genoten ze allebei van. De rust kwam terug in haar ogen, samen met haar broer wandelde ze uren over een stille hei. Maar tegen het einde van de logeerpartij kwamen de onrust en het verdriet terug. Het wéten dat ze terug zou moeten naar een huis waar 's morgens niet de geur van verse koffie hangt, maar de bedompte lucht van een te vol huis waar de ramen niet goed open kunnen. Naar de eenzaamheid waar veel mensen met hoarding gedrag onder lijden. En broer vindt het óók  moeilijk om te zien, maar weet tegelijk dat het niet anders kan.

Ik had hier een heel dubbel gevoel bij, en heb dat ook uitgesproken. Het is geweldig natuurlijk dat het contact tussen zus en broer zo goed is dat ze elkaar geregeld zien en dat de broer zijn zus niet in de steek laat, al snapt hij haar verzamelgedrag absoluut niet. Maar de logeerpartijen lijken nu vooral voort te komen uit medelijden van de ene kant, en vluchtgedrag van de andere kant. We hebben er samen een tijd over gesproken. Door de lange logeerpartijen zorgt broer er voor dat zijn zus niet structureel aan haar verzamelprobleem hoeft te werken. Als het haar teveel wordt, kan ze een week of langer ontsnappen aan haar huis, ze hoeft maar te bellen.

Hij gaat er in elk geval over nadenken hoe dat veranderd kan worden. Het contact met zijn zus staat voorop, dat moet blijven, en dat willen ze beiden ook heel graag. Maar de lading van het bezoek moet anders worden. Want door haar elke keer in huis te halen, is hij een beetje medeplichtig aan het in stand houden van het probleem. Het zou mooi zijn als zus komt logeren omdat ze een flinke klus geklaard heeft in haar huis, als een soort beloning. Het zou mooi zijn als er over en weer gelogeerd kan worden, omdat ze elkaar zo graag zien, en dat daar in haar huis ook ruimte en mogelijkheid voor komt. Daar gaan we tijdens de volgende cursusavond eens verder over praten.

You have no rights to post comments