header 2018 def
doneer
 
 

Tring tring. Goedemorgen, Sociale Verzekeringsbank, met Pietje Puk.

"Dag mevrouw, ik bel over de declaratie die ik een paar weken geleden heb ingediend en waar onduidelijkheid over was. Het gaat om..."

Sorry mevrouw, u belt nu met de SVB in Rotterdam.

"Maar ik heb het landelijke nummer in Utrecht gebeld."

Ja mevrouw, maar het is zo druk dat de telefoons staan doorgeschakeld naar regionale kantoren.

"Dus u kunt mij alleen maar vertellen dat u mij niet kunt helpen?"

Dat klopt mevrouw.

"Hoe kom ik dan wel bij de juiste medewerker terecht?"

Gewoon nog een keer het landelijke nummer bellen mevrouw.

Tring tring. Tring tring. Welkom bij het servicecentrum PGB van de Sociale Verzekeringsbank. Het is momenteel erg druk. Al onze medewerkers zijn in gesprek. Wij kunnen u nu niet helpen. Onze excuses voor het ongemak. De verbinding wordt nu verbroken.

 

Echt hoor, ik begrijp best dat al die medewerkers van de SVB het ook spuugzat zijn dat ze elke keer boze, ongeduldige, teleurgestelde mensen aan de lijn krijgen. Ik blijf vriendelijk, ga heus niet schelden of mopperen, en wens de medewerker nog een prettige dag, maar ik word er wel doodmoe van. Zo'n telefoonprotocol als hierboven helpt toch ook geen fluit?

En het is zo simpel: ik hoef geen persoonlijke informatie van mijn klant (want die mogen ze niet geven, hoewel ik meer van hem weet dan zij met z'n allen bij elkaar). Ik wil alleen weten hoe, of en wanneer ik de factuur van januari betaald krijg. De SVB heeft namelijk aangegeven dat het uurtarief op mijn factuur niet klopt, terwijl ik juist van hen heb gehoord dat dat het geldende maximale tarief is. Ze betalen niet uit, omdat mijn oorspronkelijke tarief in de zorgovereenkomst hoger ligt dan wat de betreffende gemeente bleek te hebben vastgesteld. Zelfs dat snap ik.

Prima, het betekent een daling van ruim 30% van dit deel van mijn inkomen, maar als ik nee zeg, heeft mijn cliënt geen hulp. Met het mes op de keel zeg je als ZZP-er dus ja tegen de wijziging, vult keurig het aangepaste tarief in op je urenbriefje en dan krijg je te horen dat de bedragen op overeenkomst en urenbriefje niet overeenkomen en ze dús niet uitbetalen. Diepe zucht. Hoe het opgelost moet worden, weet niemand bij de SVB. Mijn mail wordt met een standaardmail beantwoord: het is momenteel zo druk dat ze de normale verwerkingstijd van 5 werkdagen niet halen. Je moet dus maar afwachten wanneer iemand de tijd heeft jouw vraag te lezen, laat staan behandelen.

Gelukkig ben ik voor mijn inkomen niet geheel afhankelijk van PGB's, maar je zult die pech maar wel hebben. Jouw eigen vaste lasten en uitgaven lopen wel door, er is geen leverancier of hypotheekverstrekker die dan zegt: ach wat sneu, weet je wat: betaal maar een maand later. Er zijn absoluut véél schrijnender gevallen dat mijn gehannes met deze ene cliënt (veel andere PGB-cliënten zijn al wegbezuinigd) en deze ene eerste factuur van stiekem toch een paar honderd euro. En de staatssecretaris doet dan net alsof de huidige problemen randgevallen zijn en dat achterstand en betalingen nu toch echt bijna bijgewerkt zijn. Een landelijk dagblad beweert zelfs dat vrijwel iedereen die er over klaagt of twittert behoort  tot een kleine selecte groep opruiiers, dus het probleem stelt echt niet zoveel voor. Zucht. Is het zo gek dat je graag (op tijd) betaald wilt worden voor werk dat je hebt gedaan?

Tring tring. Tring tring. Welkom bij het servicecentrum PGB van de Sociale Verzekeringsbank. Het is momenteel erg druk. Al onze medewerkers zijn in gesprek. Wij kunnen u nu niet helpen. Onze excuses voor het ongemak. De verbinding wordt nu verbroken.

 

 

 

 

You have no rights to post comments