header 2018 def
doneer
 
 

Hoarding of verzameldwang in je familie heeft een enorme invloed op je leven. Of je nu opgroeit als kind in een huishouden waar een onwaarschijnlijke hoeveelheid spullen in huis is, of als partner van een problematisch verzamelaar leeft, je je ouders-op-leeftijd ineens van alles ziet verzamelen en bewaren of dat je broer of zus in een dichtgeslibt huis woont...het kan haast niet anders of je wordt er door geraakt.

Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd. Praten, helpen opruimen, stiekem spullen weggooien, boos worden, zeggen dat je gaat rapporteren aan brandweer of woningbouwvereniging, het verbreken van contact, het dreigen met echtscheiding, het zijn allemaal (meestal vergeefse) pogingen om het problematisch verzamelgedrag te keren.

Jammer genoeg werken die strategieën niet of nauwelijks. Een "hoarder" verzamelt en bewaart niet omdat hij dat wíl, maar omdat hij niet anders kan. Hoarding is een gecompliceerde psychiatrische stoornis, die vaak samengaat met ándere aandoeningen zoals depressie of een angststoornis. Je kunt een een gebroken vinger niet genezen door thee te drinken, je kunt een problematisch verzamelaar niet "genezen" door bovengenoemde strategieën. Daar is een gecombineerde aanpak voor nodig van de verzamelaar, zijn familie en vrienden en gespecialiseerde professionals.

Eén van de eerste stappen die je als familielid van een problematisch verzamelaar wel kunt zetten en die ook absoluut noodzakelijk is, is je verdiepen in de achtergronden van verzameldwang. Wat is het eigenlijk? Waar komt hoarding vandaan? Is het erfelijk? Hoe uit zich dat en wanneer? Welke verschillende vormen van verzamelgedrag zijn er? Hoe kan ik helpen en wat moet ik vooral níet doen?

Omdat die kennis niet of nauwelijks aanwezig is, heb ik een korte training van vier avonden samengesteld, waar familieleden van verzamelaars gebruik van kunnen maken. Gisteravond was de laatste trainingsavond van de eerste groep.

Wat is er tijdens die vier avonden gebeurd? De kinderen en broers en zussen van de verzamelaars begrepen na afloop  beter hoe de gedachtengang van hun dierbaren werkt. Ze zagen ook in hoe hun acties tot nu toe hadden geholpen bij het oplossen van het probleem of het juist in stand hielden. Ze kregen praktische informatie over opruimmethoden, leren focussen en het belang van planning. En bovenal was het voor de deelnemers een opluchting om eens vrijuit te kunnen praten met lotgenoten. De herkenning van de verhalen, het "oh ja!" en het delen van frustraties en successen was voor alle deelnemers erg belangrijk. Voor de een was het fijn om te kunnen vertellen dat een dierbare al aangaf dat het zo niet verder kon en dat er hulp nodig was. Voor de ander was het fijn om te horen dat er dus hoop is, ook al was dát familielid nog niet zo ver.

Zelf was ik erg blij met en dankbaar voor de openhartigheid waarmee de deelnemers hun verhalen deelden, lieten horen waar ze het meest aan gehad hadden en het enthousiasme waarmee werd deelgenomen. De evaluatie was enorm positief, ik verschoot eerlijk gezegd van kleur toen ik thuis de beoordeling van inhoud, presentatie en deskundigheid las. Het eindcijfer van de deelnemers kwam uit op een 9,6! Het is voor mij een bevestiging dat ik op de goede weg ben met deze training en dat ik een product heb waar behoefte aan is. Binnenkort maar een nieuwe training gaan inplannen, het blijkt voor familieleden van problematische verzamelaars een reddingsboei te zijn!

Reacties   

#1 Marieke Peeters 25-02-2015 22:51
Hilde, goed om te horen dat deze eerste training al zo veel goeds heeft kunnen doen. Ik ben blij dat je er de aandacht aan geeft. Het product zal blijven aanbieden en nog meer familieleden van hoarders zult helpen. Succes!
Je mag ze altijd tippen naar de Facebook community pagina: Verslaafd aan verzamelen

You have no rights to post comments