header 2018 def
doneer
 
 

Toen mijn moeder afgelopen jaar verhuisde van haar huurhuis, waar ze 62 jaar had gewoond, naar een zorgcentrum, moesten er héél veel dingen gesorteerd worden. Spullen die met haar mee zouden verhuizen, spullen die naar kinderen of kleinkinderen gingen (verrassend weinig) en spullen die gewoon naar kringloop of milieustraat werden afgevoerd.

 

Een van de dingen die ik zelf meenam, was een oude knopendoos. Een blok Tjoklat chocolaadjes was decennia lang de verzamelbak van oude en nieuwe
knopen. Als kind rommelde ik er graag doorheen. Ik durf te wedden dat er bij veel lezers thuis ook dergelijke blikken met knopen zijn of waren. Mijn moeder ziet niet goed meer, zelf kleding naaien of verstellen lukt niet meer, dus de knopendoos zou in geen geval met haar mee gaan naar haar nieuwe appartement. Ik pikte hem dus in.

 

Dit weekend heb ik met mijn dochter de knopendoos bekeken. Zij vond het al net zo fascinerend als ik op die leeftijd. Ik had zelf al een laadje in een oude kast vol met knopen, en om nou op twéé plekken knopen te bewaren vond ik overdreven. De knopendoos van mijn moeder werd dus opgeschoond. Veel knoopjes kon ik direct herkennen van haar jurken, van mijn vaders jassen (die mijn moeder ook vaak zelf naaide), van mijn eigen kleren of van die prachtige platte parelmoeren knopen of leren knoopjes. Maar ook afzichtelijke knopen, met stof overtrokken knoopjes (van schorten of zo?) en kapotte exemplaren. Met gemak, en soms griezelend heb ik meer dan de helft weggedaan. Binnenkort maak ik een nieuw kussen voor op de bank, en ga daar mooie knoopjes van "vroeger" op naaien. Worden ze na tientallen jaren opgesloten gezeten te hebben, tenminste weer gebruikt!

 

knopendoos 30

 

You have no rights to post comments