header 2018 def
doneer
 
 

De cartoon bij deze blog kwam ik afgelopen week tegen op internet. Het is voor mij een prachtig beeld van wat studie je kan brengen. Zonder studie in de vorm van boeken, teleclasses, internet, trainingen, congressen, intervisie en andere bronnen, blijf je tegen een muur aankijken. Je kunt staren tot je een ons weegt, maar oplossingen voor problemen vind je volgens mij eerder wanneer je op meerdere plekken je licht opsteekt. Je kunt "over de muur kijken".

verder kijken

 

In ons vak, als professional organizers, is dat ook van groot belang. We bestrijken een werkgebied van zakelijk tot particulier, van digitaal organizen tot werken met cliënten met psychiatrische stoornissen. En óveral zijn ontwikkelingen gaande. Nieuwe computerprogramma's of Apps die het werken gemakkelijker maken, nieuwe onderzoeksresultaten of methoden die bepaalde doelgroepen enorm kunnen helpen met hun organisatieproblemen en gesprekstechnieken waarmee we zelf beter uit de verf komen. Als je dat allemaal niet weet, werk je dus met verouderde technieken.

 

Toen ik net begon als professional organizer, 10 jaar geleden, was ik al blij met de basisopleiding die ik had gedaan en met een paar algemene boeken die ik op internet of in de boekhandel vond. In die tien jaar is ons vak nog veel volwassener geworden, en dat geldt ook voor de bronnen waar we onze kennis kunnen bijvullen. Zelf volg ik al jaren zo mogelijk de studiedagen en congressen van de NBPO en studiedagen van Cure&Care over hoarding, volgde een studiedag bij de School voor Organizing, bezocht een congres over ADHD en Autisme, lees veel, ben lid van twee intervisiegroepen en een landelijke werkgroep, en ben zoals bekend een enorme fan van het Institute for Challenging Disorganization. Daar krijg ik jaarlijks zo'n 45 uur aan waardevolle teleclasses (colleges via internet). Ook bezoek ik sinds 2010 jaarlijks het ICD-congres in Amerika. Voor de certificaten die ik daar haalde, moest ik ook nog zo'n 20 boeken extra lezen. En ja, ik vind leren gewoon ook erg leuk! Ook les geven hoort daarbij: kennis overdragen is niet alleen waardevol voor studenten, maar ook voor de docent die opnieuw volledig bij moet zijn voor hij/zij voor de klas gaat staan.

 

Nu kost studie ook geld. Daar komt de ondernemerskant van de professional organizer aan te pas. Of het nu gaat om niet-facturabele uren, of om de kosten van boeken, lidmaatschappen, studiedagen of buitenlandse congressen: je moet er in willen investeren. Die kosten verdien je uiteindelijk wel weer terug, omdat je met meer kennis en ervaring ook meer specifieke doelgroepen kunt aantrekken en je als deskundige of specialist je tarief wat hoger kunt leggen. Jammer genoeg kwam ik onlangs toch weer een paar beginnende professionals tegen, die een heel andere kijk op die zaak hebben. Ze willen éérst verdienen, en dan pas investeren in training en opleiding. Aan de ene kant begrijp ik het wel, het is ook een beetje "eng" om geld uit te geven terwijl je nog niet of nauwelijks verdient. Tegelijk denk ik: wat een gemiste kans! Je loopt meteen achter, je verwacht blijkbaar dat klanten naar jou toekomen met hun organisatie-problemen, terwijl je alleen nog maar basiskennis in huis hebt. Voor sommige klanten zal dat genoeg zijn, maar de meeste klanten hebben echt veel meer nodig.

 

Er zijn zó veel mogelijkheden voor professional organizers om ook met een beperkt budget kennis te vergroten en te studeren. Bij ICD bijvoorbeeld, waar je voor nog geen 400 euro per jaar 45 uur nieuwe teleclasses krijgt en daarbij ook nog een heleboel eerdere colleges kunt volgen én je toegang hebt tot een schat aan informatie. Dat is minder dan 10 euro per uur! Waar kun je voor zo'n bedrag zoveel studeren? Kijk naar het NBPO-lidmaatschap, waar je ook gebruik kunt maken van allerlei bronnen. Er is zelfs een officieel erkende post-HBO opleiding voor meer ervaren professional organizers, de School voor Organizing. Er zijn bovendien overal in het land trainingsdagen van collega-organizers, planken vol goede boeken, of online programma's. Persoonlijk denk ik dat je jezelf, je klanten en je bedrijf en bankrekening tekort doet als je daar geen gebruik van maakt.

 

Ik investeer veel in opleiding, in tijd en in geld. Niet alleen omdat ik het nuttig en leuk vind, maar ook omdat ik merk dat mijn bedrijf er enorm van groeit, ik ándere klanten aantrek en nieuwe markten kan aanboren. Ik bouw met meer kennis en diploma's of certificaten ook vertrouwen op bij andere beroepsgroepen en krijg daardoor meer verwijzingen en opdrachten. Organizen is niet alleen coachen en met dozen schuiven. Het is ook ondernemen, risico's nemen. En zelfs al red je het niet met je bedrijf: kennis neemt niemand je meer af. De beste investering die je als ondernemer en organizer kunt doen dus!

 

Zo, ik stap weer van mijn zeepkist voor het té warm wordt ;-)

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments