header 2018 def
doneer
 
 

We zitten nog volop in de nasleep van het overlijden van mijn moeder. Op mijn verjaardag, afgelopen donderdag, kwamen mijn broers en schoonzussen hier eten. Nadat de tafel was leeggeruimd, hebben we met een goed glas wijn praktische zaken doorgesproken, van opzeggen van abonnementen, bankzaken en offertes voor de grafsteen, tot het verdelen van wat laatste spullen met min of meer sentimentele waarde. Gelukkig ging alles in complete harmonie en ook met veel gelach. Je hoort wel eens andere verhalen!

 

De afgelopen dagen heb ik me dus ook nog door allerlei papieren en brieven heen gewerkt, van gedichten van mijn vader ter gelegenheid van hun eerste paar trouwdagen tot briefjes en fotootjes die op de een of andere manier belangrijk waren voor mijn moeder. Ook daarin is een schifting gemaakt: wat is voor ons als kinderen wel waardevol, wat mag weg? In hoeverre willen we het verleden vasthouden en een plek geven in ons huis? Wat hoorde bij het leven van mijn moeder, maar niet meer bij dat van ons? Uiteraard kijk ik ook met de ogen van een organizer: wil ik een soort museum maken, of is een klein doosje met spulletjes echt genoeg? Het zal je niet verbazen dat ik naar het laatste neig!

 

Maar alles bij elkaar genomen levert zo'n periode na het overlijden van een (laatste) ouder dus heel veel denkwerk op. Ik merk dat ik veel meer dan anders gericht ben op wat écht belangrijk is. Vind ik onze spullen nou zo interessant, of breng ik mijn tijd liever door met familie en vrienden, met het organiseren van fijne dagen of met het schuiven van spullen die eigenlijk helemaal niet meer belangrijk zijn? Vandaag heb ik daar met mijn man en kinderen eens lang over zitten praten. Waar willen we onze tijd en energie in steken? Waar worden we blij van? Wat geeft ons een goed gevoel? Is méér en duurder en groter het streven waard? Of mag het ook minder, zodat we tijd en geld overhouden om fijne dingen te delen met elkaar? Wat is ons doel, individueel en als gezin? We besloten om de komende maanden elke week een bepaalde plek in huis weer eens grondig door te spitten en alles te laten gaan dat onze doelen of visie niet meer dient. Ik heb er zin in! En mijn dochter zit al op haar kamer haar boeken uit te zoeken, zou organizen stiekem toch in de genen zitten?

You have no rights to post comments