header 2018 def
doneer
 
 

We leven in een haastige tijd. Er wordt veel nadruk gelegd op snel, sneller en snelst en we worden bijna doodgegooid met foefjes en gadgets om tijd te besparen. Als organizer werk je daar soms aan mee als het een positief effect zou hebben. Maar soms is al die snelheid volledig contra-productief. Deze week merkte ik dat weer bij een klant.

Johanna's huis ligt vol. Erg vol. Haar interesses zijn breed, ze is erg intelligent en ze verzamelt alles waar haar opmerkzame geest in geïnteresseerd raakt. Dat zijn vooral boeken en tijdschriften, losse artikelen, computer-prints en héél veel aantekeningen die al haar interesses met elkaar verbinden. Een heel bijzondere klant met interessante gedachtengangen. Gezien haar leeftijd en broze gezondheid zou er heel snel heel veel moeten veranderen. Léég met die kamers, weg met de stapels. Dat zóu de logische oplossing zijn, áls Johanna niet tegelijkertijd leed aan verzameldwang.

Van haast en het idee om veel dingen "weg te doen" wordt ze onrustig. Dat is heel begrijpelijk, het gaat tenslotte om spullen en ideeën waar ze tientallen jaren aan heeft verzameld en gewerkt. En voelt ze zich opgejaagd, dan zet Johanna de hakken in het zand en kan ze op elke reden die ik aandraag om spullen los te laten, wel tien heel valide tegenargumenten geven. Haast helpt dus niet als we vooruitgang willen boeken. Hoe rustiger het tempo en overzichterlijker de stappen, des te beter zal het lukken om orde te scheppen en de belangrijke dingen te scheiden van de onbelangrijke zaken.

Onze afspraak deze week draaide bijvoorbeeld maar om één ding: de vraag waar we in huis ruimte gaan maken om spullen en papieren te sorteren. Want vrijwel elk plat oppervlak in huis, inclusief veel vloeroppervlakte, is bedekt met boeken, mappen en papieren. We hebben een plek gevonden die voor Johanna niet zo belangrijk is en waar we een goede werkhoogte hebben. Wat zeker zo belangrijk is, is dat de spullen die gesorteerd gaan worden, niet zo in de kijker liggen. Johanna wordt dus niet voortdurend geconfronteerd met het tijdrovende en emotionele proces waar we mee bezig zijn. Er kan een deur dicht om alles uit het zicht te houden.

Samenwerken met een organizer is voor Johanna een goede oefening in een béétje meer haast maken dan ze eigenlijk comfortabel vindt (want anders kost het meer tijd dan ze zich kan veroorloven). Voor mij betekent het dat ik precies die kleine stappen moet bedenken die wel het tempo erin gaan houden.

Grote stappen, snel thuis, à la Klein Duimpje is hier geen optie. Langzaamaan, dan breekt het lijntje niet, dat dus wel!

You have no rights to post comments