header 2018 def
doneer
 
 

Sedert enkele maanden werk ik samen met Wander, een gepensioneerde mijnheer, die alleen woont in een appartement. Wander wil graag meer ruimte om zich heen en vooral wil hij af van de huur van een opslagruimte. Zonde van het geld, elke maand, vindt hij. Daar kan ik inkomen. Het appartement is vrij klein, en het staat behoorlijk vol. Wanders hele lange leven zit verstopt in de spullen op en in de kasten, in de versieringen aan de muur en vooral in het papierwerk dat hij overal in stapeltjes heeft liggen. Ik vind het een fascinerend proces dit keer en leer (opnieuw) net zoveel van mijn cliënt als hij van mij.


Voor we aan de dozen in de opslagruimte kunnen beginnen, moeten we eerst orde in huis scheppen. Er is nu gewoon geen plek om een doos neer te zetten en de spullen daaruit te sorteren. We pakken dus vooral nu papieren aan. En wat me opviel aan Wanders papieren is de overvloed aan paperclips waarmee hij papieren markeert. Soms zitten er zelfs nog weer elastiekjes omheen. Maar er zijn ook paperclips die gewoon op 1 papiertje met wat aantekeningen zitten. Toen ik hem vroeg naar de betekenis, zei hij dat hij door de paperclip wist, dat er nog actie moest volgen. Aha, prima, bij mij viel een kwartje. Maar rondkijkend naar ál die papieren met paperclips, heb ik ook wel stiekem even gezucht.

 

De belangrijkste regel in mijn werk met Wander, is dat hij zélf moet bepalen wat er met al die papieren moet gebeuren. Hij is een echte schrijver, maakt lijsten en overzichten en roosters, en ik weet daar niet altijd de betekenis of het belang van. Hij is ook erg bang voor de schending van zijn privacy en wil dus ook veel versnipperd en verscheurd hebben. Dat maakte vanaf het begin wél helder dat Wander bijzonder onrustig wordt als iemand anders in zijn papieren rommelt. Het tempo ligt dus heel laag, en daar heeft hij eerlijk gezegd meer vrede mee dan ik. Wander is al lang blij dat er iemand is die hem bij de les houdt, die hem gezelschap houdt bij het trage, moeizame doorzoeken van de stapels papieren en die hem met een grapje of wat plagerij af en toe opvrolijkt. Als organizer denk en werk ik graag gestructureerd en met een aardig tempo, maar een goede organizer past zich aan bij het tempo dat de klant nog kan behappen. En ook daarin is Wander voor mij een goede leermeester. We nemen nog maar een kop thee en beginnen aan de volgende stapel.

 

 

Reacties   

#3 Ellen 30-07-2015 21:48
Ik zie het helemaal voor me, wat je ziet en hoe je aan de gang gaat, aangenaam behulpzaam met veel geduld, mooi.
#2 Marjolein 30-07-2015 12:05
Mooi en respectvol stuk. En stiekem best handig zo'n paperclip (of iets anders) om je nog uit te voeren acties te markeren :-)
#1 Mars 30-07-2015 10:44
Ha Hilde,
Ja, het vergt wel wat geduld, maar het moet heerlijk voor hem zijn dat iemand hem "bij de hand" neemt en al is het stapje voor stapje, door alle papier (-werk) heen helpt. Soms hoef je niet echt iets te DOEN, maar gewoon door er te ZIJN, kun je structuur geven. Succes!

You have no rights to post comments