header 2018 def
doneer
 
 

Als professional organizer werk je heel vaak in een één-op-één situatie met je cliënt. Soms zijn er meer mensen bij betrokken, omdat ze bijvoorbeeld bij je cliënt in huis wonen óf omdat de problematiek zo gecompliceerd is dat je simpelweg met meer (professionele) mensen betere resultaten boekt.

 

Als je met meer professionals samenwerkt, is het erg belangrijk dat je elkaar ook kent. Wie heeft welke taak of rol in de samenwerking? Welke verantwoordelijkheid valt onder jouw vakgebied en welke hoort op het bord van je teamgenoot? Wie is deskundig? En uiteraard maakt de cliënt altijd deel uit van zo'n team!

 

Voor morgen heb ik zo'n teamoverleg georganiseerd, een "ronde tafel-gesprek". Medewerkers van een gemeente en het lokale ouderenwerk schuiven aan, de cliënt met wat naaste familie en ik als professional organizer. De huisarts van de cliënt was ook ruim op tijd uitgenodigd. Gisteren kreeg ik een mailtje: de huisarts en de plaatsvervanger vonden het bij nader inzien niet nodig om aan te schuiven. De problemen waren bekend. Als wij aanbevelingen zouden doen voor doorverwijzing naar bijvoorbeeld een psycholoog of psychiater kregen we alle medewerking. Ook als er medicatie moest worden voorgeschreven, kon dat geregeld worden.

 

De werkdruk voor huisartsen is hoog, dat begrijp ik. En ik ben aan de ene kant blij dat de huisarts bekend is met de problematiek in dit gezin en die ook serieus neemt, (al vraag ik me af of ze écht goed op de hoogte is van de woonsituatie). En ja, meewerken aan doorverwijzing of medicatie is fijn. Maar wat me verbijstert, is dat ze blijkbaar de grondslag voor doorverwijzing of medicatie overlaat aan niet-medici zonder onderling overleg, zonder nadere kennismaking en zonder inschatting van mijn/onze deskundigheid. Een gemeente-ambtenaar is geen medische zorgverlener. Een medewerker van het ouderenwerk ook niet. En hoewel ik als professional organizer in dit geval best kan aangeven wat ik nodig vind...ik ben óók geen arts of therapeut en die verantwoordelijkheid voor medicatie en GGZ-hulp hoort niet op mijn bordje thuis. Ik vind het in elk geval een gemiste kans voor de huisarts, onze cliënt/patiënt en voor een effectieve samenwerking in dit team.

 

Reacties   

#1 Rob Dreijklufft 24-08-2015 16:47
Inderdaad een gemiste kans om met de hulpverlening kennis te maken en zodoende de hulpverlening afstemmen.
Ik herken dat de huisartsen het druk hebben maar ik heb nog nooit gehoord dat ze zeggen om dit soort beslissingen te maken.
Ik ben het helemaal met je eens dat jij of iemand anders aan de tafel kan beslissen over dit soort medische zaken.
Ik ben benieuwd hoe dit gaat lopen.
Succes

You have no rights to post comments