header 2018 def
doneer
 
 

Deze week moest ik ineens weer aan haar denken, een mevrouw waar ik járen geleden een intake gesprek voerde, en die het uiteindelijk toch (nog) niet aandurfde om de chaos aan te pakken. Mócht je dit lezen en jezelf herkennen, laat dan nog es horen hoe het met je gaat?

***

Eergisteren was ik voor een intake gesprek bij een nieuwe klant. Ik ken haar al een poosje, een sprankelende, kleurrijke vrouw met veel charme. Haar woonkamer weerspiegelde die indrukken precies: druk, gezellig, creatief en bohemien-achtig. Niet mijn stijl, maar wel een warm nest waarin ze zich omringde met spullen waar ze intens van genoot. Na een stevig gesprek werd ik uitgenodigd om de rest van het huis te bezichtigen. Ze bekende dat ik de eerste was die in heel lange tijd boven mocht komen. Uit schaamte hield ze al haar bezoekers daar weg. Normaal maak ik bij nieuwe klanten een hele serie foto's, zodat ik thuis bij het schrijven van de offerte het huis duidelijk voor me blijf zien en niet in de war raak met de huizen van andere klanten. Maar foto's maken....dat had ze liever niet. Alsof ik de chaos boven daarmee nog meer bloot zou leggen.

 

Op de bovenverdieping heerste een tamelijk overweldigende chaos, die ze uit alle macht verborgen probeert te houden, niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk in haar omgang met anderen. Ze wordt er verdrietig van, maar houdt de chaos tegelijk in stand omdat ze naar eigen zeggen "veilig" is achter die muur van spullen. Dat het voor haar zoon ook een hele belasting is, wonen in zo'n vol huis, werd meteen duidelijk.

 

Het feit dat ze mij genoeg vertrouwde om me haar huis te laten zien, was in dat opzicht echt een voorrecht. Het is voor mij de beste motivatie om met haar aan het werk te gaan. De hoeveelheid spullen zal moeten afnemen, om het huis letterlijk veilig te maken, dat gaat haar waarschijnlijk eerst nog veel stress opleveren. Maar uiteindelijk hoopt ze er vooral ontspanning voor terug te krijgen. Geen zorgen meer om al die spullen of om onveilige situaties. En ze wil ook ruimte om zich weer creatief te kunnen uitleven. Want daar is nu letterlijk geen plek meer voor. Jammer toch?

You have no rights to post comments