header 2018 def
doneer
 
 

"Kijk eens", zegt Joke trots tegen me, terwijl ik al met de jas aan sta om te vertrekken na twee uur stevig doorwerken samen. "Ik heb een heleboel kleine rommeltjes weggedaan die op de piano stonden, ik ben op allerlei plekken en manieren rust aan het maken in huis. En het is maar goed dat ik niet zo vaak afstof, anders had je het niet eens kunnen zien!"

Op de bovenkant van de piano zijn inderdaad diverse keurige schone vormpjes te zien in het dunne laagje stof dat er verder op ligt. Bewijs dat er van alles gestaan heeft, dat Joke nu niet meer nodig heeft of wil houden.

 

Joke's huis is nog steeds erg vol, en door haar dwang- en angststoornis kost het haar veel energie en emoties om besluiten te nemen over dingen die ze niet meer wil hebben. Maar het is een enorme doorzetter en ik zie elke week nieuwe veranderingen in haar huis. Een eettafel waaronder stapels dozen en tijdschriften geparkeerd waren, maar waar ik ineens onderdoor kan kijken. Een bank waar een extra zitplaats vrij is gekomen. Een paar dozen met oude tijdschriften die ze zónder door te bladeren (normaal onderdeel van haar dwanghandelingen) weg gaat doen.

 

En met zoveel bewijs van stappen die ze zet op weg naar een gezonder en meer leefbaar huis en meer rust in haar hoofd, is die stoffige bovenkant van de piano totaal onbelangrijk. Dat komt later wel.

You have no rights to post comments