header 2018 def
doneer
 
 

Mijn allereerste klant had een enorme, goedgevulde boekenkast in de woonkamer staan. Hier en daar stonden een paar siervoorwerpen om de strenge lijnen van de rijen boeken te breken. Op een zekere werkdag haalde ik samen met mijn klant de hele boekenkast plank voor plank leeg, we sorteerden boeken die voor de kringloop of het antiquariaat bestemd waren en stoften boeken af die hun plek weer mochten innemen. Meer dan een derde van de boeken verdween voorgoed uit die kamer, samen met een berg krantenknipsels van recepten.

 

Een van de siervoorwerpen in die kast was een ouderwets ogende soepterrine. Ronde vormen, beetje krullerig en gebloemd. Ik vroeg haar wat ze met het ding van plan was: vond ze hem mooi genoeg om terug in de kast te zetten? Er verscheen een frons op haar gezicht. "Die soepterrine komt uit het ouderlijk huis van mijn man, ik denk niet dat hij weg mag. Maar ik vind hem ZO lelijk!" Uiteindelijk besloot ze het hem zelf te vragen als hij thuis zou komen van zijn werk.

 

De week erna kwam ik terug. De soepterrine was verdwenen. En omdat ik zo nieuwsgierig ben, wilde ik wel graag weten wat er gebeurd was. "Die soepterrine was niet uit zijn ouderlijk huis" zei ze beteuterd. "Het was een onderdeel van het servies uit zijn eerste huwelijk!"

 

Ze waren al twintig jaar getrouwd...twintig jaar tegen iets aankijken wat je niet mooi vind...en er dan achter komen dat je man er eigenlijk ook geen waarde aan hecht. We hebben er samen erg om gelachen. Ik heb trouwens niet gevraagd of de soepterrine "per ongeluk" kapot viel, in de vuilnisbak is beland of dat iemand anders er nu soep uit serveert. Nieuwsgierigheid is tot daar aan toe, je moet niet álles willen weten.

You have no rights to post comments