header 2018 def
doneer
 
 

Op de middelbare school waren de exacte vakken niet bepaald mijn sterkste kant. Natuurkunde ging nog wel, dat kon je nog "zien", afhankelijk van het onderwerp. Wiskunde was alleen leuk als ik kon tekenen (meetkunde dus), algebra was hopeloos. In mijn derde jaar op het VWO kreeg ik voor wiskunde een 3 op mijn eindrapport, met de opmerking van de docent: "Je hebt hem niet verdiend, maar ze geven hier niet lager!". Hij had gelijk trouwens, ik stond geloof ik een twee gemiddeld. En voor scheikunde was één jaar echt genoeg, de experimenten van de docent waren leuk om te zien, maar zodra ik zelf stofjes bij elkaar moest gooien, ging het mis. Paul en Ton, tussen wie ik in zat bij die lessen, hebben me meer dan eens moeten redden. Lang leve de overstap naar 4 Havo en het laten vallen van al die vakken waar ik van in paniek raakte.

 

Er rinkelde gelukkig wel een bel, toen ik bij een klant een fles tegen kwam met een heel kort opschrift. Het was een gewone wijnfles met een kurk die in de hals geslagen was en hij stond tussen een heleboel andere flessen op een behoorlijk doorgezakte plank in de berging. "Tri" stond er op het etiket. Ik belde een van de specialisten in mijn netwerk. Wat ik hoorde, maakte me niet blij. Tri is een gevaarlijke stof, kankerverwekkend, irriterend voor huid en slijmvliezen, mogelijke effecten op de lever, de nieren en het centrale zenuwstelsel, met als symptomen onder meer hoesten, buikkrampen, misselijkheid, braken en bewusteloosheid (bron: Wikipedia). Geen wonder dat het al lang verboden is. En toch stond die fles daar nog, gewoon tussen het afwasmiddel en de zilverpoets. Of het er echt in zat weet ik niet, maar ik had geen zin om het uit te zoeken.

 

Ik werkte die dag gelukkig met dikke rubber handschoenen en een mondkapje. De fles heb ik heel voorzichtig in een krat gezet en diezelfde dag bij de milieustraat afgegeven. Sindsdien kijk ik bij klanten nog beter uit bij rare flessen en etiketten. Ik was een kluns met scheikunde, maar heb gelukkig wel gezond verstand!

You have no rights to post comments